Dani dr. fra Bernardina Sokola: Organiziran prijevoz brodovima HRM-a Split | Grad Kaštela

Petak
17.08.2018

Dani dr. fra Bernardina Sokola: Organiziran prijevoz brodovima HRM-a Split

16.5.2018 | Obavijesti

U okviru Dana dr. fra Bernardina Sokola organiziran je prijevoz tzv. desantnim brodovima HRM-a, kapaciteta od 30 do 40 osoba, u nedjelju 20. svibnja na svečanu svetu misu, koja će biti služena u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu s početkom u 11.00 sati. Brodovi kreću s dvije lokacije: pristajanje u Kaštel Sućurcu (mul) i Mala plaža u Kaštel Starome.

Prvi polazak iz Kaštel Sućurca predviđen je za 8.30 sati, s tim da iz Kaštel Sućurca kreću dva broda, a iz Kaštel Staroga jedan brod, oba s iskrcajem u Lori u Splitu.

Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac i Kaštel Stari u 9.15 – dva broda, Kaštel Stari – jedan brod.

Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac u 10.20, jedan brod i Kaštel Stari u 10.15 – dva broda.

Mole se osobe starije dobi i slabije pokretne, za izbjegavanje ovog načina prijevoza s obzirom na namjenu broda!

Vožnja Kaštel Sućurac – Lora traje otprilike 8 – 10 minuta, dok vožnja Kaštel Stari – Lora traje otprilike 15 minuta.

Povratak bi uslijedio nakon završetka Svečane svete mise, odnosno u 13.15 sati.

Prvi polazak brodova iz splitske Lore za Kaštel Sućurac i Kaštel Stari predviđen je za 13.15, sljedeći u 14.45 te u 15.30, s naglaskom na to kako se svi oni koji su u Split stigli iz Kaštel Sućurca, odnosno iz Kaštel Staroga, vraćaju u iste ukrcajne luke.

Prijevoz brodovima iz Kaštela do Splita organiziran je iz velike želje franjevaca iz splitskog  Poljuda da se evociraju uspomene na nekadašnju stoljetnu povezanost Kaštela s Poljudom, gdje je bila i mala samostanska luka, a što je s oduševljenjem prihvaćeno od strane Zapovjedništva HRM-a u Splitu.

Podsjetimo, organizatori ovog događanja su Franjevačka provincija sv. Jeronima Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“. Splitsko-dalmatinska županija, Katolički bogoslovni fakultet – Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica Zapovjedništvo Split, a u organizacijskom odboru nalazi se cijeli niz uglednika, fra Bernardin Škunca,  Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak,  don Ivan Delić, fra Ante  Bilokapić, fra Stipica Grgat,  Mihovil Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.

U zgradi Splitsko dalmatinske županije održana je konferencija za medije. Nakon uvodne riječi zamjenika župana Luke Brčića, novinarima su se obratili fra Bernardin Škunca koji je govorio o životu i djelu fra Bernardina Sokola, Milivoj Bratinčević, tajnik organizacijskog odbora, dr. Mihovil Biočić, dr. Vito Balić i Renata Dobrić, koja je priredila dramski recital o fra Bernardinu. Sokolu. Recital u režiji Ksenije Prohaske će biti izveden u nedjelju u 8 sati navečer u kino sali sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Uz recital, u programu održavanja ovih Dana predviđeni su koncert, znanstveni skup, liturgijsko i pučko slavlje te predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola.

Dani dr. fra Bernardina Sokola_sažetak za medije

FBSokol_letak

FBSokol_plakat

FBSokol_pozivnica

FBSokol_slicica

Plakat_S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti