< Povratak

STRUČNOST UMJESTO POLITIKANSTVA U LOKALNOJ UPRAVI

VUKOVARGradonačelnik Josip Berket sudjelovao je u radu međunarodne konferencije, pod nazivom „Izgradnja javnih usluga budućnosti uz korištenje CAF modela upravljanja“, koju je, proteklog tjedna, organizirao Grad Vukovar u suradnji sa Europskom komisijom, Europskim institutom za javnu upravu iz Maastrichta (EIPA) i Ministarstvom uprave Republike Hrvatske.

Sustav upravljanja prema modelu CAF (Common assessment framework), koji za državnu upravu i javni sektor preporučuje Europska komisija, uspješno primjenjuju institucije i organizacije državne uprave i javnog sektora zemalja članica Europske unije, ali i mnoge druge europske zemlje.

Budući u Hrvatskoj još nema relevantnih iskustava na ovom području, a prije skorog ulaska u Europsku uniju ima zadaću podići efikasnost i kvalitetu državne i lokalne uprave i javnog sektora, ovo je vrlo dobra mogućnost da se upoznamo sa mogućnostima i rezultatima CAF modela upravljanja kao i iskustvima u primjeni ovog modela.

PROFESIONALIZACIJA GRADSKE UPRAVE

„Uvođenje standarda kvalitete u javnu upravu je prevažno pitanje jer instaliranje nadzora kvalitete isključuje politikanstvo u lokalnoj upravi. Uostalome to od nas traži Europska unija, a što je od velike koristi i za same službenike, koji se ne bi trebali zapošljavati po političkoj nego po stručnom kriteriju“, kazao je gradonačelnik Berket i pojasnio kako je zadatak Grada prema sustavu CAF-a da se pokuša profesionalizirati Gradska uprava i sustav kontrole kvalitete prema utvrđenim standardima.

U radu međunarodne koferencije sudjelovali su predstavnici velikog broja gradova i državnih institucija, među kojima su: Zagreb, Kutina, Daruvar, Umag, V. Gorica, Makarska, Novska, Kaštela, Vukovar i dr.

KAŠTELA POMAŽU VUKOVAR

Inače, boravak u Vukovaru, gradonačelnik Kaštela Josip Berket iskoristio je i za potpisivanje sporazuma o stipendiranju pet vukovarskih studenata, čime se i Grad Kaštela uključio u akcij pomoći herojskom gradu.

Sporazum su potpisali kaštelanski gradonačelnik i gradonačelnik Grada Vukovara. Studentske stipendije iznosit će po 800 kuna na mjesec, deset mjeseci u godini i to na tri godine, s mogućnošću produženja za još dvije godine.

 

VUKOVAR_1