< Povratak

Ovoga petka Večer mladih kaštelanskih gitarista i predstava Kazališni sat

Ovoga petka Večer mladih kaštelanskih gitarista i predstava Kazališni sat

Grad Kaštela, u okviru 20. Kaštelanskog kulturnog ljeta, ovoga petka 13. srpnja 21 sat dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću organizira Večer mladih kaštelanskih gitarista.

Cjelovečernjim koncertom klasične glazbe predstavit će se četvero mladih kaštelanskih gitarista različitih generacija. Paula Ćurić i Filip Mišković učenici su Srednje glazbene škole Josipa Hatzea u klasi Maroja Brčića, a unatoč tome što su vrlo mladi dobitnici su brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Osim njih, publici će se predstaviti Marija Magdalena Grgin, studentica 3. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Maroja Brčića i za kraj zasvirat će Andrea Maretić, studentica 5. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ištvana Romera te Akademije u poljskom Poznanu u klasi Lukasza Kuropaczewskog.

Još jedna dramska predstava nalazi se u programu ovogodišnjeg Kaštelanskog kulturnog ljeta. Drama Kazališni sat u izvedbi glumaca Gradskog kazališta mladih Split bit će izvedena ovoga petka 13. srpnja s početkom u 21 sat u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu.

Kazališni sat je dramska predstava o tome kako nastaje dramska predstava! Upoznavanje publike s funkcioniranjem kazališta i nastankom predstave – od dobivanja dramskog teksta i odabira glumaca, pa sve do premijere – izvršeno je dramskim sredstvima s izbjegavanjem naracije i predavačkog stila. Predstava ujedno ukazuje na važnost individualnog pristupa po kojem je jedan te isti tekst, zavisno od volje i viđenja redatelja, može na sceni poprimiti oblik tragedije, komedije ili pak drame.

Uz kultnu predstavu Stilske vježbe, ova predstava Jasena Boke je jedna od najizvođenijih u Hrvatskoj, a gostovala je na brojnim pozornicama, u školskim učionicama, te sudjelovala na gotovo svim domaćim festivalima i kazališnim smotrama u Hrvatskoj.