< Povratak

Održana 2. Srdelijada u OŠ Bijaći

U sklopu projektnog dana Plavi (morski) svijet u OŠ Bijaći u Kaštel Novom povodom Dana učitelja te Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, održana je 2. Srdelijada.

U svim razrednim odjelima na satu razrednog odjela ili predmetnom satu, učenici su sa svojim učiteljima/razrednicima imali sat posvećen krovnoj temi.

Održan je i prigodni program u kojem su učenici razredne i predmetne nastave izveli zanimljive pjesme i recitacije, a nastupio je i učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti koji je otpjevao nekoliko pjesama uz obaveznu „Srdela bluz“, koja je postala svojevrsna himna ovoga projekta jer govori o ribi/srdeli koja je prehranila tisuće generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju, a kojoj je posvećen i školski projekt, kao i 2. Srdelijada.

Na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija, roditeljima, gostima i sugrađanima pokazali su učenici i djelatnici škole. Na trpezi se našlo više desetaka kilograma srdela ispečenih na gradelama koje su se redale u nizu prelivene maslinovim uljem.

No, nije sve stalo na hrani, u znaku srdele bilo je još mnogo toga, baš poput posebnih zavjesa kreiranih za ovu temu, izloženih dječjih radova posvećenih moru i srdeli, pjesama nastalih iz pera  kaštelanskog čakavskog pjesnika, sućuranina Miroslava Luketina Sarajčeva, predavanja podvodnog ribolovca i ronioca Ivice Svilana ili pak originalnih vinorela – slika nastalih kistom i crnim vinom, gosta slikara Draženka Pačalata.

Sve što se ovog 05. listopada 2018. događalo u OŠ Bijaći bilo je dio projektnog dana Plavisvijet, odnosno, 2. Srdelijade ili kako je kazala ravnateljica Škole Jadranka Šošić, odradili smo aktivnosti „3 u 1“, pozdravljajući brojne okupljene goste, roditelje, učenike, kolegice i kolege te predstavnike medija.

Osim 2. Srdelijade, u Bijaćima smo proslavili i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Nakon programa, u prigodno uređenom školskom predvorju sve što su ovim povodom odradile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je novski župnik don Darijo Čorić. Nakon blagoslova, kruh i krušne proizvode te plodove jeseni iz razrednih košarica, učenici su blagovali u društvu svojih učitelja, roditelja i gostiju.