< Povratak

Na Danima otvorenih vrata peljeških podruma sudjelovali i kaštelanski vinari

Kaštelani su i ove godine sudjelovali na 13. Danima otvorenih vrata peljeških podruma koji su održani proteklog vikenda na Pelješcu, a organizatori posjeta bili su Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ i Srednja škola "Braća Radić" iz Kaštela.

Bila je ovo prilika za tradicionalne vinske ture i druženje s pelješkim vinarima, inače bivšim učenicima Srednje škole "Braća Radić" iz Kaštela. Ovom je prilikom dogovorena i svojevrsna suradnja tako da će se među muzejskim eksponatima u Putnikovićima naći i oni kaštelanski.

Ukupno je na manifestaciji sudjelovalo više od četiri tisuće posjetitelja koji su stigli iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje se nudilo u tridesetak peljeških vinara.

Mogla su se kušati brojna vina autohtonih sorti: Maraštine, Pošipa i Plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom Plavac mali, vino dobiveno od te sorte se razlikuje u bogatstvu okusa sa obzirom na položaj s kojeg dolazi.

Osim organizatora posjeta, na manifestaciji su sudjelovali predstavnici Udruge vinara te Udruge maslinara Mastrinka kojih je bilo nešto manje od stotinjak.