< Povratak

IZNAJMLJIVANJE "NA CRNO" JE RAK RANA KAŠTELANSKOG TURIZMA

turisticka_zajednica_2

 

 

 

  

Na izbornoj Skupštini Turističke zajednice Grada Kaštela, gradonačelnik Josip Berket, po funkciji je postao predsjednik, a jednoglasno su izabrani i novi članovi Turističkog vijeća:
1. Joško Tadin (Zračna luka)
2. Igor Milas (Ribola)
3. Smiljana Mirat (Marina Kaštela)
4. Draško Babić (Hotel Resnik)
5. Ante Viculin (predstavnik iznajmljivača)
6. Milan Šustić (predstavnik malih hotela i obrta)
7. Marin Jerić (predstavnik agencija)
8. Danijel Klarić (predstavnik chartera)

Novi članovi Nadzornog odbora TZ Grada Kaštela su:
1. Sanja Viculin (predstavnica TZ Županije splitsko-dalmatinske)
2. Ivan Šuško (predstavnik Zračne luke)
3. Ivona Smoljić (predstavnica Marine Kaštela)

Lukša Novak iz Zračne luke predstavljat će TZ Grada Kaštela u Skupštini TZ Županije splitsko-dalmatinske.

Inače, novi članovi Skupštine TZ-a Grada Kaštela su: Josip Berket (predsjednik), Kornelija Barbarić, Milan hrvačić, Igor Milas, Maja Petrović, Mladen Jurić, Tone Renić, Mladen Vukičević, Lukša Novak, Ante Teklić, Joško Tadin, Mateo Boljat, Smiljana Mirat, Čedomil Mihaljević, Draško Babić, Nada Zečević, Josip Gotovac, Ante Viculin, Milan Šustić i Ante Perišin.

Jednoglasno su usvojeni novi Statut i Poslovnik o radu Skupštine TZ Grada Kaštela.

U raspravi je istaknuto kako je iznajmljivanje na crno jedan od najvećih problema, koji je slikovito nazvan "rak ranom" kaštelanskog turizma. Zbog toga je zaključeno da, Turistička zajednica tijekom sezone, izvjesti Državni inspektorat kako bi se pojaćala kontrola tijekom cijele turističke sezone.

Na prijedlog predstavnika Udruge privatnih iznajmljivača, Turistička zajednica će inicirati i izmjene Statuta, a prijedlozi bi se trebali dostaviti Gradskom vijeću Kaštela do 1. srpnja. Ako Vijeće prihvati prijedloge Turistička će zajednica imati vremena do 1. rujna prijedloge izmjena Statuta dostaviti mjerodavnom ministarstvu na usvajanje. Jedan od razloga za izmjene i dopune Statuta je i nerealna kategorizacija mjesta, kao što je na primjer od ove godine utvrđeno za K. Štafilić, koji je uvršten u "A" kategoriju, što će, prema riječima iznajmljivača i hoteljera, kaštelanskom turizmu donijetii više štete nego koristi.

Draško Babić iz Hotela Resnik istakuo je problem buke i prašine koju, usred sezone, stvaraju sudionici već tradicionalnog susreta motorista, koji se već 6 godina okupljaju na moto partyju. Uvažavajući pritužbe turističkih djelatnika Resnika, zaključeno je da se, u dogovoru s organizatorima, razmotri mogućnost pronalaska druge odgovorajuće lokacije za okupljanje motorista i realizaciju njhovog programa.

Prije izborne Skupštine TZ-a, održana je i radna Skupština, na kojoj su prihvaćeni izvještaji o radu Nadzornog odbora i Turističke zajednice za prošlu godinu, kao i relaizacija financijskog plana.

Podsjetimo kako je prošle godine ostvareno nešto više od 163 tisuće noćenja, što je za 4 posto više u usporedbi s predhodnom godinom. Najviše gostiju došlo je lani iz Poljske (15 posto), zatim iz Češke (14 posto) i iz Njemačke (13 posto). Približno 180 tisuća noćenja ostvareno je na osnovu charter prijava.

turisticka_zajednica_1