< Povratak

Čestitka povodom Dana neovisnosti RH

Čestitka povodom Dana neovisnosti RH

Poštovane Kaštelanke i Kaštelani,

upućujemo vam čestitke povodom Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Ponosno i radosno proslavimo ovaj nacionalni praznik, istaknimo hrvatske zastave i sjetimo se svih onih koji su izgubili živote u Domovinskom ratu i bez kojih naša država ne bi postojala.

Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada, na dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čemu je prethodio istek tromjesečnog moratorija hrvatske Ustavne Odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Odluka nije stupila na snagu zbog zahtjeva Europske zajednice sa ciljem da se kriza pokuša riješiti mirnim putem. Istog dana isteka moratorija zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore.

Sljedeći dan Sabor je donesenom Odlukom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Proslavimo dostojanstveno jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti!

Gradonačelnik Kaštela
Denis Ivanović

Predsjednik Gradskog vijeća
Ivan Udovičić