< Povratak

Bitka kod Lepanta: neka se nikada ne zaboravi - multimedijalno predavanje Ante Grgića

Gradska knjižnica Kaštela organizira predavanje Ante Grgića pod naslovom "Bitka kod Lepanta: neka se nikada ne zaboravi" u četvrtak 22. rujna u 19 sati u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu. Tom prilikom bit će predstavljena maketa bojnog broda sv. Jeronim, autorski rad Ante Grgića. Galija sv. Jeronim sudjelovala je u bitci kod Lepanta, najvećoj pomorskoj bitci ikada, u kojoj je zapadna civilizacija obranjena od osmanlijskih osvajača.
S autorom će razgovarati Renata Dobrić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Marin Petković na violini.

Bitka kod Lepanta
Bitka kod Lepanta dogodila se 7. listopada 1571. godine i završila je velikom kršćanskom pobjedom. Tom prilikom su se pomorske snage Svete lige sukobile s Osmanskim Carstvom i zauvijek je uništena osmanska premoć na Sredozemnom moru, čime je spriječen napad na Europu s juga.
Bitka kod Lepanta je ujedno bila i posljednja velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovale galije. Naime, u to vrijeme bitke na moru su se vodile pomoću velikih galija s velikim brojem veslača i s velikim brojem naoružanih vojnika. Nakon sudara galija, vojnici su prelazili na neprijateljski brod i borili su se prsa o prsa.
Bitka je trajala nekoliko sati, a završila je premoćnom pobjedom Svete lige. U bitci je sudjelovalo i šest hrvatskih galija s Cresa, Krka, Raba, Šibenika, Trogira i Hvara.
U spomen na ovu slavnu bitku od 7. listopada 1571. u cijelom kršćanskom svijetu slavi se blagdan Gospa od Ružarija ili Gospe od Svete Krunice, a u podne zvone zvona. U starija vremena ovaj blagdan nazivao se Kraljica Pobjede.