< Povratak

BESPOVRATNE POTPORE MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

ministarstvo_gospodarstvaVlada Republike Hrvatske je na sjednici od 25.veljače 2010.godine prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010.godinu vrijedan 326 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prema Operativnom planu provoditi će 18 projekata s potporama za malo gospodarstvo. Među njima su i projekti povoljnog financiranja usklađeni s mjerama Vlade za prevladavanje teškoća u gospodarstvu.

Operativni plan za 2010. godinu sastoji se od šest poticajnih područja i to: konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, povoljno financiranje uz subvencije kamata, obrazovanje za poduzetništvo, poticaji za zadrugarstvo i za obrtništvo, te projekti koji se financiraju iz sredstava EU.

Prioritetno područje je poticanje konkurentnosti i inovacija za koje je planirani iznos poticaja u 2010. godini 108,5 milijuna kuna. U cilju poticanja poduzetničke i poslovne klime planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. Obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo 6 milijuna kuna.

Povoljno financiranje malog gospodarstva nastavlja se i kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata. Krediti se provode na razini županija čime se potiče regionalni razvoj, a za subvencije je izdvojeno 55,5 milijuna kuna. Obrtništvu je u 2010. godini ukupni iznos poticaja povećan i iznosi preko 18,7 milijuna kuna.

U 18 poticajnih projekata kojima se potiče razvoj malog gospodarstva, državne potpore su namijenjen rastu i razvoju subjekata malog gospodarstva (npr. kroz projekt „Jačanje konkurentnosti“ i „Gazele“), ali se kontinuirano nastavlja s poticajima za poduzetništvo žena, mladih, početnika i osoba s invaliditetom kao i poduzetništvom u kulturi.

Također se potiču klasteri, zadružno poduzetništvo, obrazovanje u obrtništvu, očuvanje obrta i tradicijski obrti te nastavak rada Regionalnog centra za poduzetničko učenje za zemlje jugoistočne Europe.

Korisnici državnih potpora su subjekti malog gospodarstva trgovačka društva, obrti i zadruge, ali u skladu sa zakonodavstvom za državne potpore nisu gospodarski subjekti u poteškoćama.

Detaljnije informacije kao i Zahtjeve za dodjelu potpora možete naći na slijedećoj Web adresi: www.mingorp.hr

TABLIČNI PRIKAZ POTPORA MINGORP-a 2010.