Četvrtak
20.09.2018

Održan radni sastanak na temu brze željezničke linije Zračna luka Split – Trajektna luka

17.4.2018 | Novosti

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović sudjelovao je na sastanku u Banovini na temu izgradnje brze željezničke linije Zračna luka Split – Trajektna luka. Već nekoliko mjeseci traju intenzivne pripreme za sjednicu Vlade koja će se 4. svibnja održati u Splitu, a prigradska brza željeznica Zračna luka Split – Trajektna luka Split s intermodalnim hub-om Split Kopilica jedna je od točaka dnevnog reda za koju će Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture financirati studiju isplativosti.

Na sastanku su, osim kaštelanskog gradonačelnika, sudjelovali splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim suradnicima, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnici Solina i Trogira, predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić.

Na radnom sastanku sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te pomoćnik ministra Mario Madunić, član Uprave HŽ infrastrukture Darko Barišić sa suradnicima, direktor ZL Split Lukša Novak i ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović te v.d. predsjednica HGK Županijske komore Split Mirjana Čagalj.

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara istaknuo je kako je sastanak prilika da struka kaže što treba učiniti kako bi se spojila aglomeracija od 300 tisuća stanovnika te se kvalitetnim željezničkim prometom rasteretile cestovne gužve.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza ističe kako će ovo biti prva zračna luka u Hrvatskoj koja je povezana sa željeznicom. Najavio je okrugli stol u Splitu za kraj mjeseca na kojem će se sa strukom razgovarati o željeznici te predložio potpisivanje sporazuma o unaprjeđenju i razvoju obavljanja integriranog prijevoza koji će biti platforma za ovaj projekt.

I Lukša Novak i Vice Mihanović pozdravili su ovu inicijativu povezivanja dviju luka te rekli kako su spremni preuzeti svoje obaveze u projektu i financiranju.Gradonačelnik Krstulović Opara dodao je i kako je ova željeznica važna i za spajanje hrvatskog Juga s ostatkom države i Europe kao veza na „Projekt Lika“ do kraja 2020. godine, a ne samo za povezivanje ova četiri grada.

Župan Boban rekao je kako su sva četiri grada, Split, Solin, Kaštela i Trogir sa Županijom zajedno pristupili rješavanju problema prometne infrastrukture, ali i svim drugim vitalnim projektima. S njim se složio i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović

– U Kaštelima su u tijeku izmjene GUP-a koje obuhvaćaju i trasu pruge. Drago mi je što se po ovom pitanju poduzimaju konkretni koraci kako bi projekt što prije krenuo u realizaciju. Izgradnja linije od Zračne luke do Kaštel Starog uvelike bi popularizirala željeznički promet do Splita, a značaj koju bi ta linija imala, posebno u turističkoj sezoni, je izuzetno važan – istaknuo je gradonačelnik Ivanović.

Za ovaj projekt će svi sudionici sastanka predložiti svoje predstavnike u radnu skupinu kojoj će na čelu biti predstavnik HŽ infrastrukture kao nositelj projekta te će pripremiti Sporazum koji će biti podloga za realizaciju i uvod u točku dnevnog reda na sjednici Vlade u Splitu.

foto: Grad Split