Subota
22.09.2018

Članovi Hrvatskog društva Velebit stigli u posjet Kaštelima

9.4.2018 | Novosti

Članovi Hrvatskog društva Velebit koje pripada Savezu hrvatskih društava iz švedskog grada Göteborga stigli su u posjet kaštelanskom KUD-u Putalj iz Kaštel Sućurca, a predstavnici Grada Kaštela su za sve zajedno upriličili primanje u Gradskoj vijećnici.

Naime, Hrvatsko društvo Velebit čuva hrvatsku kulturu i tradiciju u dalekoj Švedskoj, a osnovano je još 1964. godine. Kod KUD-a Putalj stigli su ovom prilikom kako bi naučili plesove otoka Zlarina, a da su kod pravih učitelja svi su se mogli uvjeriti na tradicionalnom uskrsnom koncertu kojeg je KUD Putalj održao na uskrni ponedjeljak u sućuračkom kinu gdje su, između ostalog, demonstrirali svoje vještine u izvođenju plesova otoka Zlarina.

– Pohvalno je što i izvan granica Hrvatske čuvate kulturu svoje domovine i na taj način promovirate našu zemlju iako ovdje više ne živite. Znam da je među vama već treća generacija hrvatskih iseljenika i hvala vam što ste došli. Nadam se da će vam Kaštela ostati u lijepom sjećanju – kazao je zamjenik kaštelanskog gradonačelnika Gragica Benutić, dok je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opće poslove Sandra Zokić izrazila nadu da će Hrvatsko društvo Velebit iz Švedske idući put doći u Kaštela kako bi održali svoj koncert te pokazali svoje plesne vještine.

Predsjednik KUD-a Putalj Mili Jerčić predstavnicima Grada Kaštela zahvalio je na svečanom prijemu, a potom su prisutni razmijenili i simbolične poklone.