Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Završen drugi tjedan susreta s građanima: gradonačelnik Ivanović sa suradnicima obišao Novi, Stari i Štafilić

Gradonačelnik Denis Ivanović i njegovi suradnici te direktor komunalne tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić završili su drugi tjedan obilazaka kaštelanskih mjesnih odbora i to Kaštel Novog, Starog i Štafilića.

Za razliku od prvog tjedna gdje su građani naseljeni iznad magistrale najviše zanimanja iskazali za komunalnu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju, na području Donjih Kaštela najviše pitanja postavljali su na temu prometne problematike.

Među problemima građana Novoga istaknula se priča o ulici Polinovac koja je kompletno rekonstruirana u 2019. godini. Dvosmjerna je i ima nogostupe sa obje strane, a bila je jedan od većih komunalnih projekata Grada.

-Šahte u toj ulici uopće ne piju vodu, jer se ne čiste i u njima ima trave – kazala je jedna od građanki, dok je druga dodala da je problem evidentan, ispred njene kuće na dnu ulice gdje je šest puta bila poplava. Ujedno je, vezano za navedenu ulicu rečeno kako se njome prebrzo vozi te da je potrebno postaviti uspornike.

Gradonačelnik i njegovi suradnici će izaći na uvid te će se navedeni problemi iskontrolirati kako bi se pristupilo rješavanju na dobrobit svih stanara navedene ulice. Ujedno, gradonačelnik je građane uputio da se obrate  mjesnom odboru kako bi se uputio dopis  Gradu za postavljanje uspornika.

Upravo zbog oborinske vode koje, kako kažu građani, ne odlazi u šahte nego se slijeva niz ulicu dolazi do pojave fekalija koje plave zahode jer, kako kažu, kanalizacijom prolaze i fekalije i oborinska voda. Kroz istu cijev. Nakon susreta zajedno s gradonačelnikom obišli su ulicu i kazano je da će se  pristupit rješavanju problema te će se na adekvatan način sanirati.

One treće životne dobi zanimalo je gdje mogu kupiti ukopna grobna mjesta na što im je gradonačelnik kazao kako u Kambelovcu ima stotinjak grobnica jer se gradi novo groblje. U Lukšiću se otkupljuje. Procjenu smo napravili za zapadne zemlje u Novome i na vlasnicima je hoće li nam to zemljište prodati ili neće – naveo je Ivanović.

Uz to, gradonačelnik je na pitanje o uređenju obale u Novome kazao kako se u drugoj polovici iduće godine očekuje početak radova.

- Znači za godinu dana, možda i manje radit će se obala u Novome i to potez od Staroga gdje su radovi dovršeni prema Intradi – kazao je gradonačelnik.

I građani Kaštel Starog ispred prostorija Mjesnog odbora imali su priliku gradonačelniku postavljati pitanja. Svega njih oko 40-ak , mjesta koje ima najveći broj stanovnika, okupilo se na ovom susretu, a prijedlozi koji su upućeni gradonačelniku, uglavnom su se ticali prometne regulacije u pojedinim ulicama, kao što je ulica Kamberovo šetalište, Bana Jelačića i 4. Gardijske brigade, ali uređenja prometnice koja bi spajala cestu uz more sa Tuđamovom cestom. Ukazano je na probleme koji se tiču nove komunalne luke, ali i nedostatka parking mjesta za stanovnike užeg centra mjesta, kao i cijene parkinga koja je u luci skuplja u odnosu na druga mjesta. Traženo je i da se što prije iznađe lokacija, odnosno prostor za gradsku ribarnicu.

 - Ne možemo ići na opciju malo jednosmjerne, malo dvosmjerne ulice. Ili jedno ili drugo. Odlučite što želite – kazao je gradonačelnik.

Kako su ipak bili složni da žele dvosmjernu ulicu, prijedlog je zabilježen, a kako je rekao gradonačelnik komunala će pokrenuti priču, napravit će se prometni elaborat i ići će na prethodnu suglasnost. Osim ulice Kamberovo šetalište, raspravljalo se o još dvije ulice u kojima se traži postavljanje uspornika. Riječ je ulicama Bana Jelačića i 4. Gardijske brigade.

Osim prijedloga koji su predstavljeni uz pokoju kritiku bilo  je i pohvala.

- Samo bi rekla da trebate biti uporni. Mi smo nakon 15 godina zahvaljujući gospođi Tini Runjić Ćuk, predsjednici Mjesnog odbora i vama gradonačelniče, dobili rješenje prema kojem će se u Vukovarskoj ulici postaviti ležeći policajci – kazala je jedna sudionica skupa. Osim problema vezanih uz prometnu regulaciju, bilo je riječi i o novoj luci gdje se tijekom noćnih sati na prostoru luke okupljaju motoristi koji se, kako je rečeno, iživljavaju već drugu godinu na prostoru luke, kako ljeti tako i zimi.

- U planu je postavljanje video nadzora. Uz to, zatvarat će se mulovi, o tome ćemo razgovarat sa županijskom Lučkom upravom – kazao je Alen Lučić direktor komunalne tvrtke Zeleno i modro. Gradonačelnik je dodao da je upoznat s tom situacijom te da bi se mogao staviti i „parapet“ kako bi šetači mogli nesmetano koristit luku, a da bi time ograničili ulazak motorista.

Osim prometnih problema rečeno je kako što prije treba iznaći rješenje za gradsku ribarnicu, a gradonačelnik je građanima kazao kako ih potpuno razumije te je zatražio njihovu pomoć.

-Molimo, bilo koga od vas tko ima prostor za najam da se javi. Mi ćemo isti uzeti za ribarnicu, ako prostor nakon opremanja može udovoljavati zakonskim odredbama.  Ima jedna kuća na brcu za koju smo pregovarali, no još se nismo uspjeli dogovorit. U biti vlasnik mora odlučit je li želi ili ne želi iznajmiti prostor. Mi ne bježimo od činjenice da građanima treba gradska ribarnica – naveo je gradonačelnik.

Posljednji ovotjedni susret građana s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i njegovim suradnicima održan je u Kaštel Štafiliću. Građani su uglavnom imali zahtjeve koji se tiču uređenja pojedinih prometnica te dijela uz obalu. Zadovoljstvo su iskazali činjenicom da su među prvima spojeni na kanalizaciju.

Bilo je i pohvala na rad mjesnog odbora, a među rijetkim primjedbama, na prvom mjestu je istaknut Lucijin put. Zanimalo je pojedince kada će prometnica biti dovršena, jer kako su kazali radovi su se odužili.

Gradonačelnik je nastojao pojasniti kako su se u ulici najprije izvodili poslovi vezani uz aglomeraciju, a po završetku tih radova Grad je krenuo s kompletnim uređenjem ulice. Kako je kazao Ivanović, ulica bi trebala biti dovršena kroz mjesec i pol dana.

Osim zahtjeva vezanih u prometnice, građanina je zanimalo što je s kampom na Resniku te hoće li se uređivati šetnica prema Resniku.

 - Što se tiče kampa, vlasnici su predali zahtjev za lokacijsku dozvolu, a ako bude sve uredno po pitanju dokumentacije, to bi se radilo kroz 2024. godinu – kazao je Ivanović.

Za šetnicu do Resnika, gradonačelnik je kazao da ukoliko imaju kakav zahtjev da ga predaju Mjesnom odboru kako bi se uvrstio u plan i program, na što je građanin reagirao pozitivno navodeći da je suradnja s mjesnim odborom odlična.
Gradonačelnik je podsjetio i da je dio prometnice Njiva Sv. Petra  uređen i proširen kako bi se moglo izaći na sjevernu stranu, nakon što je dio otkupljen od zadruge.

Susret s građanima u Štafiliću je bio šesti susret po redu te je predstavnicima grada preostalo još posjetiti posljednja tri Mjesna odbora, Kambelovac, Gomilicu i Lukšić.