Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Započinje širenje sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split

Na konferenciji za medije održanoj u Gadu Splitu najavljen je početak implementacije sustava javnih bicikala u osam jedinica lokalne samouprave kroz projekt „Biraj biciklu!“. Osim na području vodećeg partnera u projektu, Grada Splita, sustav javnih bicikala se širi na područje Trogira, Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja i Dicma.

- Ovakvi projekti čine život na našem području boljim i kvalitetnijim. Dobit ćemo dva terminala, jedan u centru Klisa i drugi na području Dalmatinske zagore, u Prugovu, tako da ćemo se bolje povezati ne samo unutar općine već i sa susjednim općinama. – rekao je načelnik Klisa, Jakov Vetma pozvavši sve na zajedničko djelovanje i pri planiranju razvoja predviđenog strategijom razvoja UAS-a. U Kaštela stiže šest terminala sa 30 električnih i 30 klasičnih bicikala i to u Kaštel Sućurac, Gomilicu, Kambelovac, Lukšić, Stari i Novi. „Projekt značajno doprinosi urbanoj mobilnosti građana. Postaje će biti postavljene na lokacijama uz more tako da će korisnici moću prijeći cijelu obalu na ekološki prihvatljiv način te se nadamo da ćemo sustavom javnih bicikala utjecati na smanjenje korištenja osobnih automobila za kretanje u Kaštelima, ali i odlaska u susjedne općine – rekla je Marija Vučica, vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za gospodarski razvoj i fondove Europske unije Grada Kaštela. 

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.