Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Započela sanacija Vile Nika

Započeli su radovi na sanaciji i kompletnom uređenju Vile Nika u Kaštel Starom u čiju obnovu Grad Kaštela ulaže više od 3,5 milijuna kuna. Vila će za 18 mjeseci biti uređena kao višenamjenski objekt i to za poslovno-društvenu namjenu.

- Ishođenje dokumentacije započelo je još 2013. godine kad je Ministarstvo kulture sufinanciralo izradu geodetske snimke i idejnog projekta, a u 2015. godini napravljen je glavni projekt sanacije. Nedavno je završen postupak dobivanja svih potrebnih dozvola te naposljetku odabir nadzora. Iznos od više od 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati uređenje i stavljanje objekta u funkciju, Grad je osigurao iz vlastitih proračunskih sredstava, a upravo nedostatak novca glavni je razlog što ovo kaštelansko kulturno dobro nije ranije došlo na red za obnovu. U ovom mandatu gradska uprava poduzela je sve da se pokrene rekonstrukcija, ali i proces ishođenja dokumentacije koji je bio dugotrajan jer se radi o zaštićenom objektu – ističe gradonačelnik Denis Ivanović

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, "Nika" je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra. Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel "Palace". U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne kvadrature 99 kvadrata.

Grad je "Niku" preuzeo od "Kaštelanske rivijere" na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna zajedno s više objekata ("Miljenko i Dobrila" u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu "Plavi Jadran" u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uz sjevernu stranu turističkog naselja "Resnik"), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.