Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Uvodi se nova autobusna linija kroz Kaštela

Stanovnici Kaštela naseljeni iznad magistrale imaju razloga za zadovoljstvo. Zahvaljujući dobroj suradnji gradonačelnika Denisa Ivanovića i direktora tvrtke Promet Miroslava Delića, stanovnici sjevernog djela Kaštela neće više biti izolirani po pitanju javnog gradskog prijevoza jer će od ponedjeljka  6. svibnja brzom cestom kroz Kaštela i Poljičkom cestom u Splitu, prometovati nova autobusna linija broj 2, i to od Zračne luke preko obje bolnice do Sukoišanske i obratno. Tim povodom u Gradskoj upravi je održana konferencija za medije.

- Veliki broj građana Kaštela živi iznad i neposredno ispod magistrale i već niz godina, još dok sam bio predsjednik Gradskog vijeća, građani su postavljali pitanje o mogućnostima uvođenja linije koja bi prometovala magistralom. Međutim, nedostajalo je niz tehničkih mogućnost, a možda i sluha ili volje kod pojedinaca. U zadnju godinu dana dodatno sam se angažirao na rješavanju tog problema i zauzeo se za cijelu priču. Izradili smo elaborat, razgovarali s nadležnima u Prometu, no malo duže su se čekala rješenja iz MUP-a, što smo nastojali ubrzati i napokon možemo krenuti s realizacijom. Već ranije smo iscrtali dio stajališta, preostala iscrtavamo ovih dana, tako da sve bude spremno za ponedjeljak. Linija će za početak imati osam polazaka u svakom smjeru, no nadam se da će u dogledno vrijeme broj polazaka biti i znatno povećan – kazao je gradonačelnik Ivanović.

 Da će broj polazaka u skoro vrijeme biti povećan ako situacija na terenu to bude zahtijevala, a vjerojatno hoće jer na sjevernom dijelu grada živi veliki broj građana, potvrdio je i direktor Prometa Miroslav Delić.

- Na traženje gradonačelnika Ivanovića i njegovih suradnika, zadnja dva mjeseca radili smo na tehničkim i ostalim pripremama uvođenja ove nove linije. Linija će imati, zavisno o smjeru o kojem se radi, 29 ili 27 stanica. Predviđeno vrijeme putovanja je 55 ili 60 minuta, ovisno o stanju na prometnicama. Također na prijedlog Grada, tu liniju smo preusmjerili na gornji dio ulaza u Split pa će voziti Poljičkom cestom, pokraj obje bolnice i kampusa. Ne znamo koliko će građana koristiti tu novu liniju te ćemo u narednih nekoliko tjedana utvrditi stanje i sukladno tome, prema potrebi, organizirati novi broj i vrijeme, odnosno termine polazaka – ustvrdio je Delić.

Prema za sada utvrđenom rasporedu, nova linija razlikuje se u nekoliko stajališta i to u smjeru Zračne luke prema Splitu, u odnosu na smjer od Splita prema Zračnoj luci, dvije su stanice manje, stanica Shell i stanica Dragovode.

Radnim danom, kako je navedeno, linija će imati osam polazaka iz svakog smjera, dok će subotom  iz Splita biti tri, a iz Zračne luke četiri polaska.

S konferencije za medije Ivanović i Delić pozvali su Kaštelane da u ponedjeljak iskoriste vožnju Prometovim autobusom na novoj liniji te utvrde njezine mogućnosti, a prema dogovoru gradonačelnika i direktora, za sve putnike prvog dana vožnje će biti besplatne.