Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Udruga Sveti Jeronim u projektu 'Plastičnim čepovima do skupih lijekova'

Udruga Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice prošlu je godinu pokrenula akciju prikupljanja plastičnih čepova kako bi na taj način sudjelovali u projektu 'Plastičnim čepovima do skupih lijekova' koji je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca. Akcija je uspješno završena te su čepovi u ponedjeljak predani Udruzi koja će njihovom prodajom prikupiti novac za nabavku lijekova potrebnih najmlađim pacijentima oboljelima od leukemije i limfoma.  

- Prikupljeno je 360 kilograma plastičnih čepova. Čepovi su ove nedjelje krenuli za Čakovec i predani su u ponedjeljak, 8. studenog Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. S akcijom smo krenuli 2020.godine, no zbog pandemije produžila se i na ovu godinu, trajale je godinu i pol dana. U akciji su sudjelovali vrtići i škole grada Kaštela kao i neke škole s područja grada Splita, svi naši sugrađani, članovi naše udruge kao i stariji korisnici programa koje udruga provodi – kazala je voditeljica projekta u udruzi Sveti Jeronim Dina Balić i dodala da su prikupljanjem plastičnih čepova činili dobro za okoliš, a ujedno i humanitarno djelo.

Od prošle godine udruga Sveti Jeronim prikupila je cijelu jednu prostoriju punu čepova različitih ambalaža kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača i slično. Vjeruju da bi ih bilo i znatno više da vrtići nisu bili zatvoreni u pojedinim razdobljima zbog pandemije i da građani nisu morali svoje aktivnosti svesti na minimum.

Kako je kazala Balić, kada je pokrenuta akcija, građani su se odazivali u velikom broju diljem Hrvatske, no slanje čepova putem pošte često je koštalo više nego je bila vrijednost samih čepova.
Kako se ne bi stvarali dodatni troškovi u akciji kojoj je cilj prikupiti važna sredstva, određene udruge i institucije neslužbeno su postali koordinatori u pojedinim lokalnim zajednicama. To je, uz prije navedene razloge bio dodatni razlog uključivanja kaštelanske udruge Sveti Jeronim u cijelu akciju.

Tekst i foto: PGK