Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI

GORANA KELAM, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Kaštela:

"OBITELJ JE TEMELJ ČOVJEKOVA ŽIVOTA"Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. 05. 1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece".

Obitelj je čovjekovo prvo i najvažnije uporište. Ona je mjesto čovjekove intime, slobode i razumijevanja.

Obitelj je mjesto prvih osmijeha, prva škola društvenosti, mjesto najljepših i najugodnijih sjećanja, mjesto prvih prepirki i plača. Čovjek u obitelji uči svoje prve riječi, uči se voljeti i svađati, boriti i pomagati, tu usvaja vrijednosti koje će u njemu ostati do kraja života. Svoje ponašanje, način ophođenja i komuniciranja s drugima, poštivanje ili nepoštivanje drugih ljudi, prihvaćanje njihovih vrijednosti ... svoje prve i najvažnije korijene čovjek hvata u obitelji.„ Društvo i obitelj nalik su na palaču: ako oduzmeš palači jedan temeljni kamen, sve se počinje rušiti. “ (Talmud).

Na žalost, svjedoci smo kako obitelj danas trpi od različitih napetosti koje su protkane socijalnim i gospodarskim problemima. Suvremeni ritam života uvelike opterećuje obitelj.

Pomirba profesionalnih i obiteljskih obveza nerijetko je izvor stresa za članove obitelji. Takav stres mogu uzrokovati gubitak posla, nerazumijevanje i nezainteresiranost poslodavaca za obiteljsku problematiku, neodgovarajuće i nefleksibilno radno vrijeme i sl. Stres uzrokuju i stuacije u kojima sami roditelji zanemaruju obitelj na uštrb profita, novca, uspjeha tj.zbog „prevelike usmjerenosti na karijeru i posao“.

Obitelj nagrizaju i zakonska rješenja koja u svom temelju uvelike podilaze kapitalističkom sustavu i logici profita. Uzmimo na primjer zakon o radu trgovina nedjeljom zbog kojeg su mnoge majke prisiljene i taj dan u tjednu biti na radnom mjestu, umjesto u obitelji.

Suvremena psihologija i pedagogija naglašavaju kako je obitelj važna za zdrav razvoj i formaciju svakog mladog čovjeka. Zdrave mladeži nema bez moralno zdrave obitelji. Društvo bi trebalo štititi obitelj, jer obitelj je jamac opstanka društva.

Svjesni smo da ubrzani tempo života ne ostavlja dovoljno vremena da jedni drugima uvijek uputimo toplu riječ ili pogled, dovoljno pažnje i razumijevanja. Stoga želimo poslati poruku svima da usprkos tome pokušaju očuvati toplinu, zajedništvo, ljubav među svim članovima svoje obitelji, jer bez nje bili bi izgubljeni, osamljeni, tužni. Posvijestimo sebi koliko nam je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi ...

Često se u odnosima s ljudima ponašamo kao da je riječ o nečemu što treba ugurati u svoj raspored. Govorimo o tome kako moramo naći vremena za svoju djecu, kako moramo odvojiti vremena za članove obitelji. To ostavlja dojam da su obiteljski odnosi samo dio našeg života, uz mnogo toga ostalog što moramo obaviti. Obiteljski odnosi su najvažniji u životu. Netko je jednom rekao da ne zna nikoga tko je na samrti žalio što nije više vremena proveo u uredu, na poslu, što nije zgrnuo više novca, ali da zna mnoge kojima je bilo žao što nisu više vremena proveli s onima koje vole.

Stavimo obitelj na vrh životnih prioriteta !