Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

U Kaštelima otvoreno prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad

Splitsko-dalmatinska županija dobila je prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad. Otvoreno je u kavi Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu zajedničkom inicijativom Grada Kaštela i tvrtke Cemex.

Dvorište smješteno u zapadnom dijelu rudnika Sv. Juraj – Sv. Kajo može zaprimiti oko 30.000 tona otpada godišnje i to internog neopasnog otpada, odnosno svog građevnog otpada koji ne spada u red opasnog otpada.

- Investicija u ovo dvorište logičan je korak unutar strategije održivog razvoja CEMEX-a „Budućnost na djelu“. S jedne strane, obrađeni građevni otpad pretvarat će se u materijal za sanaciju dijelova našeg rudnika u kojem je završena eksploatacija mineralnih sirovina. S druge, ovo ulaganje će osigurati novu vrijednost za naše gradove i županiju, odnosno mogućnost svim građanima da odgovorno gospodare otpadom. Ono je izvrstan primjer kružnog gospodarstva koje smanjuje otpad, a povećava reciklažu vrijednih građevinskih materijala. Zahvaljujem Gradu Kaštela na suradnji i želji da se uključi u ovaj projekt, koji pokazuje koliko je važna suradnja lokalnih samouprava i privatnog sektora, kao i županiji što je prepoznala važnost ovog projekta i pružila mu podršku - rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

- Izgradnja ovog reciklažnog dvorišta samo je jedan u nizu projekata koje smo u proteklom razdoblju proveli po pitanju prikupljanja otpada na području našeg grada. Najprije smo otvorili reciklažno dvorište za različite vrste otpada u Rudinama, maknuli kontejnere s ulica te uveli odvajanje i preuzimanje otpada na kućnom pragu, a na redu je i uvođenje podzemnih kontejnera na pojedinim lokacijama. Ovim reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Reciklator koja je u 25-postotnom suvlasništvu Grada Kaštela. Ušli smo u ovu priču kako bismo kontrolirali da se na propisan način odlaže građevni otpad, a ne s ciljem stjecanja profita. Dobit koja bude ostvarena odlaganjem otpada usmjerit će se u subvencioniranje rada ovog reciklažnog dvorišta kako bi konačna cijena koju građani Kaštela budu plaćali za deponiranje istog tog otpada bila što niža. Isto tako, u planu nam je izgradnja još jednog novog gradskog reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu čime bismo zaokružili cijelu priču o propisnom zbrinjavanju otpada - izjavio je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Otvorenju reciklažnog dvorišta prisustvovali su Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, dogradonačelnik Grada Splita Bojan Ivošević, gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević, predstavnici nevladine udruge Zeleni Dalmacije Lovro Rumora i Dalma Luketin te Ekološke udruge Lijepa naša Kaštela, Ivna Bućan kao i brojni poslovni partneri. Projekt su predstavili direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović i gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović.

Reciklažno dvorište s radom počinje 16. rujna, a sve informacije o radnom vremenu, vrstama otpada i njegovom dovozu dostupne su na internetskoj stranici www.reciklator.hr.