Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

U Gradskoj knjižnici Kaštela održana uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica, izrade golubica od divlje smokve, križića od perunikina lista i barabana

Uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica ukrašenih golubicama od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem održana je ove godine po deseti put u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu.


Gđa. Mira Orošnjak pokazala je brojnim nazočnim polaznicima radionice način na koji se izrađuju golubice od srčike divlje smokve, dok su ih Tea Bilić Prcić i Jasminka Borzić poučile pletenju maslinovih grančica i izradi križića od perunikina lista.

Zahvaljujući Miri Marinović Batić, koja je na uskrsnu radionicu donijela jaja bojana u kori od crvenog luka, među okupljenim polaznicama radionice povela se rasprava uz pomoć kojih se trava i biljaka uskrsna jaja mogu obojati prirodnim putem.

Uz razgovor o kaštelanskim korizmenim i uskrsnim običajima koji su se, prema riječima sudionica radionice „ipak u manjoj miri razlikovali od Kaštili do Kaštili, od Sućurca do Ne'aja“ i kazivanje uskrsnih pjesama sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva, čije je stihove čitala Mira Marinović Batić, Renata Dobrić je zainteresirane polaznice radionice, i to prvenstveno najmlađe, upoznala s običajem barabanavanja, kojega se i danas sjećaju najstariji Sućurani: „Barabani su izrezbarene šibe (tanke grane) kojima su djeca u Velikom tjednu udarala po crkvenim klupama, umjesto zvonjenja crkvenim zvonima. Muška djeca su od jasenovih šiba izrađivala barabane uz pomoć kojih su, udarajući po klupama u crkvi stvarali buku, dok su djevojčice na obredu Velikog petka stvarale buku „čvrčajkama“, u znak simboličnog protesta protiv Kristove osude i dočaravanja potresa na Golgoti.“ 

Tijekom skoro trosatnog kreativnog druženja poveo se razgovor o još jednom starom kaštelanskom običaju uoči Cvitnice - o običaju umivanja u vodi u kojoj se preko noći natapalo mirišljavo cvijeće poput tratinčica i ljubičica, pri čemu je pojašnjeno kako bi se na sam blagdan Cvjetnice, ujutro, prije odlaska na sv. misu, svi ukućani umivali tom vodom, vjerujući da taj čin donosi zdravlje, ljepotu i čistoću lica. Mira Marinović je, donijevši na radionicu svježe ubranu violu, pojasnila kako se i dan-danas u Sućurcu njeguje običaj da se ljubičicama i violama ukrašavaju ispletene maslinove grančice i košare (krtoli) u kojima se hrana nosi na uskrsni blagoslov.

Na upite polaznica koji je najbolji recept za domaće sirnice, odnosno, „trvenice“, kako su ovi tradicionalni uskrsni kolači od davnina nazivani u Kaštilima, Renata Dobrić je napomenula kako je upravo „njen stari obiteljski recept za „trvenice“, koje takav naziv nose jer se tijesto moralo dobro „utrti“, tj. temeljito umijesiti, objavljen u seriji njenih autorskih članaka o prvenstveno sućuračkim, ali kaštelanskim uskrsnim običajima, koji se mogu pronaći na kaštelanskom portalu, a koji su prvotno objavljeni 2008. godine“. „U tom receptu je zapisan cijeli postupak izrade kaštelanskih trvenica, koji sam zapisala prema uputama bake i njene sestre, koje bi se preko noći budile i ustajale kako bi premijesile tijesto za trvenice, guske i kolače, po kojima je mirisala cijela kuća, dvor, i cijela ulica. Tradicija pečenja trvenica nastavila se u mojoj obitelji do danas, pa tako na Veliku subotu cijela obitelj sudjeluje u izradi trvenica koje nosimo na blagoslov“. Osim toga, R. Dobrić je napomenula i kako svi oni koji žele pročitati više o kaštelanskim uskrsnim običajima, u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela mogu posuditi knjigu gđe. Sanje Acalija „Uskrs u Kaštelima“ koju je tiskao Muzej grada Kaštela 2003. godine.

Za vrijeme radionice svi nazočni su se mogli i osobno okušati u „lupanju s barabaniman“ koje je izradio Tonći Rinčić, i to prema uputama „našeg sućuračkog meštra Jere“, i u „čvrčanju s čvrčajkon“ koju je na radionicu donijela Linda Grgić iz Solina.

Pored svega, saznali su i kako je golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu nosila upravo maslinovu grančicu, koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira, jer je upravo s maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori.

Maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionici polaznice će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Tradicionalna uskrsna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela i ove godine je izazvala velik interes, pa je tako istoj nazočilo više od 50 polaznica svih dobi iz svih sedam Kaštela, Solina, Splita, Podstrane, Mravinaca i Trogira. U opuštenom, mirnom i ugodnom preduskrsnom ozračju, uz sokove i domaće kolače, radionica je završena tek kad su sve polaznice uspjele osobno uplesti svoju maslinovu grančicu ukrašenu golubicom od srčike divlje smokve, cvjetićima viole i križićem od perunikina lista.

Ravnateljica GKK Renata Dobrić ovom prilikom je najavila još jednu uskrsnu baštinsku radionicu „Bojanje uskrsnih jaja prirodnim bojama“, koja će se održati u utorak 26. ožujka u 17 sati u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Starome.

Uskrsna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela „Pletenje maslinovih grančica i izrada golubica od srčike divlje smokve“ održana je u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“, koji podupire i Ministarstvo kulture i medija RH.

Fotografije: Majda Rožić