Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

U četvrtak otvorenje izložbe "S čuke prema univerzalnom i svakodnevnom"

Turistička zajednica i Muzej Grada Kaštela pozivaju na otvorenje izložbe „S čuke prema univerzalnom i svakodnevnom“ , autora Mladena Čavke koja će se u četvrtak 16. svibnja 2024. godine , s početkom u 20 sati održati u prostoru Ville Nike u Kaštel Starom.

Mladen Čavka samouki je umjetnik iz Kaštel Starog koji je svoju umjetničku crtu otkrio za vrijeme Domovinskog rata.

„Kreativnost  je univerzalni fenomen. Vjeruje se da svatko ima mogućnost i potrebu za stvaranjem u raznim područjima ljudskog djelovanja.  Potreba za stvaranjem imanentna je čovjeku i ne očituje se samo u produkciji velikih  umjetničkih djela.

Vođen nagnućem  u već pomalo zaboravljenim povijesnim okolnostima Domovinskoga rata, ranih 90-ih godina 20. stoljeća, Mladen Čavka  stražareći na „ čuki“,  vojnom uporištu, na obrambenoj crti  negdje u Dalmatinskoj zagori, često samo uz plamen svijeće;  crta na kartonskoj ambalaži zadužene vojne obuće. Crtao je dostupnim kemijskim olovkama; crvenom, plavom i crnom tintom. Dopuštajući svom intuitivnom i nesvjesnom da se izrazi, kanalizirao je i otpuštao sve ono ružno, i teško i nametnuto što je živio on, njegovi suborci i mnogi u tom teškom razdoblju. Iz njegove ruke tekle su strukture, uredno ispunjene plohe omeđene crtežom, a potez ispuna ujednačen, uredan i uvijek u istom smjeru. Potez bez skretanja s tog intimnog, zadanog puta; strpljiv, discipliniran i umirujući, potez kojim želi nadomjestiti jasnost, sigurnost i red; teško dostupne vrijednosti posebice u ratnim vremenima“, stoji u tekstu muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.