Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2019.

Manifestacija 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju,' koju organizira Hrvatska udruga Benedikt, otvara se u ponedjeljak, u 18.30 sati, u Zlatnim vratima, a večer se nastavlja monodramom 'Skupljanje kostiju' u 20 sati. U utorak će se u prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade održati večer domoljubne poezije 'Vukovaru – Škabrnji H Memento Poetika' u18.30 sati, a u 20 sati će se prikazati dokumentarni film '3069'.

U Bratskoj kući u Kaštel Kambelovcu u 19 sati počinje predavanje dr. Ivana Matijevića 'Škabrnja u Domovinskom ratu, u restoranu Kamen u Dicmu u 19 sati počinje predavanje don Josipa Dukića 'Dicmo u Drugom svjetskom ratu i poraću'. U kinodvorani u Marini prikazat će se dokumentarni film 'Srce Vukovara'.

Program se u srijedu nastavlja u Splitu, Makarskoj i Triju. U Dominikanskom samostanu je predavanje i izložba 'Vukovarske škole u slici i riječi', u Makarskoj, u 19 sati, u dvorani Glazbene škole počinje film 'Magistrala zločina', a u kino dvorani u Trilju će se, u 18 sati, prikazati film 'Glavu dolje, ruke na leđa'. Predavanje 'Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu' održat će se u Sveučilišnoj knjižnici u četvrtak, u 17.30 sati. U Banovini će se u 18 sati otvoriti izložba 'Vukovar Škabrnja Split 1991.', a u Strožancu će se u 20 sati prikazati film '3069'.

U Nadbiskupskom sjemeništu u petak, 18.30 sati, je na rasporedu učenička glazbeno-scenska večer 'Hrvatska je riječ koju naučih od majke', a u 23.30 će Splićani s kolodvora na Sukoišanskoj krenuti za Vukovar. Tamo će u subotu posjetiti Opću bolnicu Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, a otići će i u Aljmaš. U Spomen-muzeju Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu će se u 19 sati održati večer domoljubne poezije 'Vukovaru – Škabrnji H Memento Poetika'.

U Cisti Velikoj će se u nedjelju prikazati dokumentarni film '3069'. Projekcija je u Osnovnoj školi, a početak u 19 sati. U Studentskom domu dr. Franjo Tuđman u Splitu je u 19 sati misa zadušnica za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. 

Manifestacija završava u ponedjeljak u Škabrnji gdje će se obilježiti 28. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu. U Kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu, u 17 sati, je sveta misa za poginule u Domovinskom ratu, a u Dominikanskom samostanu u 19 sati počinje predstavljanje knjige ratnih priča 'Veslo' autorice dr. Zdenke Čorkalo.

Suorganizatori manifestacije su: Grad Trilj, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ, Koordinacija udruga borbenih postrojbi i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita i SDŽ, KUŠU Cista Velika, KUU Sv. Kliment,  Mjesni odbor Kaštel Kambelovac, Muzej Domovinskog rata u Splitu, Ogranak Matice hrvatske Makarska, Ogranak Matice hrvatske Podstrana, Općina Dicmo, Općina Marina, Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine, Udruga Hrvatske domovinske vojske 1941.–1995. Udruga veterana 3. gardijske brigade, Udruga veterana 4. gardijske brigade i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.