Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Povodom Dana grada Kaštela jučer je u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, uz predstavnike gradova prijatelja iz više europskih država, izaslanstva susjednih gradova i općina, predstavnika brojnih udruga, tvrtki i institucija, nazočili i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske, zastupnica Hrvatskog sabora Danica Baričević u ime predsjednika i potpredsjednika Sabora, državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a sve njih pozdravili su predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Himnu domovine otpjevala je klapa Cambi te su time svečano otvorili sjednicu Gradskog vijeća.

Ovom prilikom prisutni su mogli pogledati i kratak promotivni film koji govori o realiziranim projektima u proteklom razdoblju kao i budućim planovima kad je riječ o investicijama - posebno kad su u pitanju izgradnja novog vrtića na lukšićkoj njivi te izgradnja ambulante u sklopu Doma zdravlja SDŽ i Ljekarne SDŽ u Kaštel Gomilici, dogradnja postojećeg vrtića Višnjice, uređenje kina sv. Juraj, a uslijedili su i govori predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića i gradonačelnika grada Kaštela Denisa Ivanovića.

- Kaštela danas žive jedno bolje doba. Upornim zalaganjem svih odgovornih zadnjih 30 i nešto godina značajno smo promijenili svoj odnos prema javnom dobru što je utjecalo na smanjenje negativnih čimbenika i potaklo ulaganje u nove vrijednosti. Grad smo ugodan za život. Kad to kažem ne mislim da se treba pomiriti s prosjekom, moramo stalno tražiti više i nadam se da na tome i radimo. Moram zahvaliti Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i njegovim suradnicima kao i Gradskom vijeće što uistinu kod svih gradskih odluka na prvo mjesto stavljaju interes grada i naših građana - kazao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić čestitajući Dan grada Kaštela.

Gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović osvrnuo se na završene projekte u protekloj godini te najavio one u skoroj budućnosti

- Završili smo Kulturni centar koji je financiran isključivo iz gradskog proračuna i time su naši kulturnjaci dobili ono što zaslužuju. Drugi korak je uređenje kina Sv. Juraj u Sućurcu. Također, ako pogledamo malo prošlu godinu, dovršili smo dogradnju dječjeg vrtića Trešnjica u Lukšiću. Krenuli smo s dogradnjom vrtića u Radunu i ono što nam sljedi je, nadam se nakon ljeta, izgradnja velikog vrtića iza spomenika Tuđmanu u Lukšiću. Time ćemo riješiti problem neupisane djece. Također, moram kazati prošle smo godine otvorili reciklažno dvorište u Sućurcu. Volim se pohvaliti da smo dosegli stopu odvajanja otpada na oko 26 do 27 posto – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović i dodao kako će im i dalje prioritet biti komunalna infrastruktura te da će se u zadnjem tromjesečju godine ići sa B paketom aglomeracije te da se u asfaltiranje i održavanje ulica izdvojilo 1,3 milijuna eura samo u prošloj godini te da će se ići u rekonstrukciju javne rasvjete sredstvima europskih fondova.

U sklopu programa, nastupila je klapa Cambi nakon koje su uslijedili pozdravi delegacije gradova prijatelja, zatim nastup mališana Dječjeg vrtića Kaštela  - Folklorna igraonica pod vodstvom Mirele Vrgoč i Marije Lemo te govori župana Blaženka Bobana, zastupnice Hrvatskog sabora Danice Baričević i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.

Čestitku povodom dana grada uputio je i župan Blaženko Boban

- Kaštela su drugi veliki grad u našoj dalmatinskoj županiji. Ono što ovdje želim istaknuti je uprava grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem jer su Kaštela danas potpuno uređen grad. Zaista ugodan grad za život, grad koji, vjerujte mi, u usporedbi s drugim gradovima nije baš lagan, dug je skoro 30 kilometara od Trogira do Solina i ima sedam svojih mjesta. A građani su takve naravi da žele imati što bolju infrastrukturu u svojoj sredini. Moram pohvaliti Kaštela jer su prvi  pripremili čak tri projekta za škole. Dva su projekta već na suglasnosti u ministarstvu. Kaštela su primjer ostalim lokalnim zajednicama i ja im od srca na tome čestitam – kazao je Blaženko Boban.

- Čestitam gradonačelniku grada Kaštela i njegovoj zamjenici na svim realiziranim projektima, čineći Kaštela mjestom poželjnim za život u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kazala bi i da način na koji naš premijer Andrej Plenković  vodi vladu i politiku zadnjih osam godina pokazuje snagu hrvatske države, odgovornu i stabilnu politiku i ostvaruje veliki ugled u Hrvatskoj, Europi i u svijetu. Dvanaesti kvartal zaredom raste BDP i jedan smo od najuspješnijih zemalja u EU po rastu BDP – kazala je saborska zastupnica Danica Baričević.

Ministar Erlić je napomenuo je i kako je Hrvatskoj na raspolaganju povijesna prilika povlačenja europskih sredstava u iznosu od 25 milijardi eura do kraja desetljeća te će se uz dobro korištenje sredstava europskih fondova podići standard građana

- Izuzetno mi je drago da smo danas u Kaštelima i ovom prilikom čestitam vam Dan grada. Lijepo je ovo obilježavanje u ovom predivnom Kulturnom centru koji na najbolji mogući način svjedoči o razvoju grada i jednom dobrom upravljanju gradom. Vidimo da je to grad koji se razvija na zadovoljstvo svih koji ima jednu dobru infrastrukturu i kvalitetu života. Činjenica je da smo se kao država, županija i grad Kaštela puno digli u zadnjih osam godina zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji,– kazao je Šime Erlić ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Proslava Dana grada prilika je da se uruče nagrade laureatima, a ovogodišnjim dobitnicima dodijeljene su na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Uz prikazivanje prigodnog filma o životu i radu nagrađenih osoba te klubova i društava, ove godine uručeno je pet nagrada za životno djelo, od čega dvije posmrtno  - Ivanu Deliću i Vinku Dobriću. Nagrade grada Kaštela za životno djelo pripale su i dr. Anti Omaziću, Tihomiru Zecu te Šimi Tomašu.

Osobna godišnja nagrada pripala je Nataši Jukić.

Posebna priznanja Grada Kaštela za 2023. godinu dobili su Pomorsko športsko društvo „Srdela“ povodom 20. obljetnice osnutka za osobit doprinos razvoju ribolovnog sporta na moru i podmorju, organizaciji humanitarnih događanja te promociji grada Kaštela.

Judo klubu „Dalmacijacement povodom 50. obljetnice osnutka za osobit doprinos za razvoj juda, postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, te za promicanje grada Kaštela u zemlji i inozemstvu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Kaštela“ povodom 70. obljetnice osnutka za osobit doprinos na organiziranju sustava vatrogastva i zaštite od požara grada Kaštela te promicanju grada.

Zatim, nogometni klub „GOŠK“ Kaštela povodom 100. obljetnice osnutka za osobit doprinos za aktivno sudjelovanje na službenim natjecanjima te promicanju sportskog života grada Kaštela.

Na kraju, himnu grada Kaštela je otpjevao, kako ga zovu, kaštelanski slavuj – Nedo Kovačev.

Foto: Ivana Topić, Portal grada Kaštela