Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Povodom Dana grada Kaštela danas je u Marini Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, uz predstavnike gradova prijatelja iz više europskih država, izaslanstva susjednih gradova i općina, predstavnika brojnih udruga, tvrtki i institucija, nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a sve njih pozdravili su predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Himnu domovine otpjevala je sopranistica Antonija Teskera te time svečano otvorila sjednicu Gradskog vijeća.

Ovom prilikom prisutni su mogli pogledati i kratak promotivni film koji govori o realiziranim projektima u proteklom razdoblju kao i budućim planovima kad je riječ o investicijama - posebno kad je u pitanju uređenje gotovo 20 km duge obale, a uslijedio je i govor gradonačelnika Ivanovića.

Dragi prijatelji i gosti, sve vas skupa pozdravljam. Moram naglasiti da je 1993. godine grad Kaštela dobio status grada, dakle, ovo je naša jubilarna obljetnica. Ovim putem zahvaljujem svim svojim prethodnicima, svima vama koji ste utkali svoj trud u razvitak ovoga grada. Posebno zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima jer da nije bilo njih mi danas ne bismo obilježavali ovaj jubilej. Kroz sve ove godine, napravili smo jako puno projekata za naš grad, a očekuje nas još niz projekata za umirovljenike, učenike, roditelje,  vrtiće, porodiljne potpore, besplatan prijevoz za umirovljenike i još puno toga na čemu radimo – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

U sklopu programa, nastupila je klapa sv. Jeronim kojoj se pridružio i sam gradonačelnik Denis Ivanović nakon koje su uslijedili pozdravi delegacije gradova prijatelja te govori župana Blaženka Bobana i ministrice Marije Vučković.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban  se obratio prisutnima te čestitao Dan našeg grada koji je, kako je rekao, jedno veliko gradilište – Rijetko imamo na području županije, a usudio bih se reći i na području Hrvatske, grad koji se toliko izgrađuje kao Kaštela. Sama Aglomeracija, luka u Kaštel Starom te proširenje novih luka – uistinu su veliki financijski pothvati, a ovim putem je i pohvalio rad Gradske uprave koja radi na poboljšanju života u Kaštelima na svim područjima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica Vlade Republike Hrvatske, također je sudjelovala na sjednici te istaknula što je Vlada napravila u nekoliko proteklih godina na području Splitsko-dalmatinske županije koja broji više od 13 tisuća poljoprivrednika. – Iz programa Ruralnog razvoja u obliku potpora ili različitih investicijskih projekata, uloženo je više od 108 milijuna eura, a pri tome je do današnjeg dana isplaćeno oko 90 milijuna eura. Splitsko-dalmatinska županija je prvak u potporama za razvoj poljoprivrednih gospodarstava malih poljoprivrednika - njih čak 1247. Zahvalila se Županiji i njenoj Razvojnoj agenciji na dosadašnjem radu i svim Kaštelanima čestitala Dan grada uz želju da i dalje izgrađuju svoj grad.

Proslava Dana grada prilika je da se uruče nagrade laureatima, a ovogodišnjim dobitnicima dodijeljene su na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno Dijani Putnik, za izniman doprinos i postignuća u promicanju grada Kaštela, javnom i kulturnom životu te očuvanju tradicije, dok je osobna nagrada Grada Kaštela posmrtno dodijeljena Draganu Božinu, za izuzetan doprinos razvoju nogometnog sporta te promociji grada Kaštela.

Skupna nagrada Grada Kaštela za 2022. dodijeljena je udruzi HVIDR-a Kaštela, za osobiti doprinos u socijalnoj i pravnoj zaštiti hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata te promicanja istine o Domovinskom ratu.

Posebno priznanje Grada Kaštela za 2022. godinu je dodijeljeno trima društvima. Prvi je HGD „Zrinski“ Donja Kaštela, povodom 170. obljetnice osnutka za osobit doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, očuvanju glazbene baštine te promociji grada Kaštela.

Zatim slijedi HNK „Jadran“ Kaštel Sućurac povodom 100. obljetnice osnutka za aktivno sudjelovanje na službenim natjecanjima te na domaćim i međunarodnim turnirima.

I u konačnici, treće priznanje je dodijeljeno SAU „Putalj“ povodom 25. obljetnice osnutka za osobiti razvoj kulturno umjetničkog amaterizma, očuvanje tradicije, poticanje razvoja kulturnih i edukativnih sadržaja te promociju grada Kaštela.

Nagrade Grada Kaštela za humanost za 2022. g. dodijeljene su Jurici Lisici i Emilu Novaku, kao izraz osobite zahvalnosti za humanost iskazanu darivanjem krvi sto puta.

Na kraju, himnu grada Kaštela je otpjevao, kako ga zovu, kaštelanski slavuj – Nedo Kovačev.

Poveznice