Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Stara maslina ovjekovječena milenijskom fotografijom

Snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana, u Kaštelima je započelo održavanje prve kiparsko-slikarske kolonije pod nazivom „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“. Na Svjetski dan hrane  i u godini Europske kulturne baštine, koja se obilježava pod sloganom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti“, pet poznatih hrvatskih kipara pored stare masline u Kaštel Štafiliću izrađivat će skulpture  od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj, koja je spomenikom prirode proglašena 1990. godine.

Kaštelanski mališani su na milenijskoj fotografiji Šime Strikomana oblikovali naziv 1500 Olea Kaštela i na taj način označili početak kiparsko – slikarske kolonije koja će trajati četiri dana i bit će tvorena za javnost svakodnevno  od 10 do 17 sati, dok će nastali radovi biti izloženi 19. listopada uz prigodni program kada će biti upriličeno branje stare masline.

- Vjerujemo da je riječ o nastarijoj maslini u Hrvatskoj, spomeniku prirode kojega je važno očuvati i zaštititi. S obzirom da je naša stara maslina postala i turistička atrakcija, poduzimamo određene aktivnosti kako bi je brendirali i učinili prepoznatljivom. Tako će se najprije uspostaviti interpretacijski punkt “Maslina” koji će putem ulaznog multifunkcionalnog punkta i oznake lokacije prenositi informacije vezano za taj spomenik. Svi će moći vidjeti broj posjetitelja i starost masline, a za djecu će biti postavljene klupe kako bi mogli imati nastavu u prirodi – kazao je zamjenik gradonačelnika Grgica Benutić.

Manifestacija se održava u organizaciji Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela, Muzeja grada Kaštela, Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, udruge „Šušur“ te udruge maslinara „Mastrinka“.