Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Sretan Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. 

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Ne zaboravljamo teški put, koji smo morali proći da bi danas imali neovisnu i samostalnu državu. U svakom trenutku, s dužnim poštovanjem i zahvalom, prisjećamo se onih koji su utkali svoje živote u temelje hrvatske državnosti, prvenstveno hrvatskih branitelja i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas dalje gradimo slobodnu državu, državu jednakosti i tolerancije, solidarnosti, zajedništva i socijalne pravde. Svim Kaštelankama i Kaštelanima želim sretan Dan državnosti Republike Hrvatske


Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela