Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Splitsko – dalmatinska županija odobrila sredstva za uređenje plaže Glavica

Splitsko – dalmatinska županija odobrila sredstva za uređenje plaže Glavica

Splitsko-dalmatinska županija odobrila je Gradu Kaštela 190 000 kn za uređenje plaže Glavice u Kaštel Lukšiću. Projekt je započet prošle godine kada je i odobren prvi iznos od 100 tisuća kn. Ove godine sufinancirati će se iznos od 90 tisuća kuna. Sredstva su odobrena, a Grad Kaštela je potpisao ugovor sa Splitsko – dalmatinskom županijom temeljem kojeg će sredstva biti isplaćena do kraja ove godine. Projektna dokumentacija je u potpunosti dovršena te je ishođena građevinska dozvola.

Plaža Glavice je ukupne kopnene površine 3.606,43 m2. Projektnom dokumentacijom u cijeloj dužini obuhvata predviđena je izgradnja pješačke staze-šetnice sa platoima, koja je povezna sa pješačkim komunikacijama istočno i zapadno, a sve u funkciji plaže, uređene zelene površine te rampa za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Posebni naglasak je na 4 morske hridi – sike (Studenac, Nožice, Nož i Britvulin) koje su posebno značajne jer prezentiraju dio obale koja je utkana u povijesne građevine Grada te ovim projektom zadržavaju.

Novu plažu čine novi gat i dva nova kamena pera koji plažnu površinu (nasutu šljunčanu plažu) štite od jugozapadnih vjetrova i sprječavaju njeno osipanje. Uz gat izgraditi će se prilaz moru za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Prostor će se urediti pješačkim stazama, polukružnim platoima za sunčanje te će se postaviti komunalna oprema: kandelabri javne rasvjete, javni tuševi, spasilački toranj s opremom za prvu pomoć, kabine za presvlačenje, kabina za presvlačenje za invalide, pokretne wc kabine, pokretna WC kabina za invalide i kontejnera za otpatke, te zelenim površinama za sadnju stabala i ukrasnog raslinja. Plaža će se opremiti s info pločom te dvije montažne solarne klupe sa WI-FI poveznicom čije će se bočne površine ujedno koristiti i kao površine za promociju kulturnih događaja.