Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Sjećanje na Veljka Rogošića, hrvatskog plivačkog maratonca, rođenog Kaštelanina

Rogošić je rođen 21. srpnja 1941. godine u Kaštel Lukšiću, gdje je živio od rođenja pa sve do 1963. godine, a od 1997. nadalje ponovno je živio u svom rodnom mjestu. Po zanimanju je bio brodograđevni tehničar, završio je studij organizacijskih nauka i bio je profesor za rehabilitaciju ozlijeđenih.

Mlađe generacije znaju za Rogošića kao za najstarijeg plivača i prvog Hrvata koji je preplivao La Manche ili kao prvog čovjeka koji se usudio otplivati uzduž Jadrana: od najsjevernije točke, Savudrije, pa sve do krajnjeg juga, Prevlake. Oni stariji Rogošića pamte kao legendu maratonskog plivanja i jednog od najpopularnijih sportaša u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je četverostruki prvak svijeta, višestruki svjetski rekorder, sedam puta proglašen za najboljeg maratonca svijeta, član Kuće slavnih u američkom Landerdalu, prvi Hrvat koji je preplivao La Manche 2004. godine, svjetski rekorder u etapnom plivanju.

Dana 22. srpnja 2008. godine preplivao je Sredozemno more između Sicilije i rta Bon u Tunisu. Plivao je punih 50 sati i 26 minuta, a udaljenost od Sicilije do Tunisa je 171 kilometar. Sa Sicilije je krenuo na svoj 67. rođendan (nedjelja), da bi u utorak uspio doplivati do željenog cilja, rta Bon u Africi. Bio je to njegov posljednji maraton zbog zdravstvenih problema s kojim se borio.

Nagradu Grada Kaštela za životno djelo Veljko Rogošić je dobio 2004. g., a počasnim građaninom Kaštela proglašen je 2011.  godine, povelju mu je uručio tadašnji gradonačelnik Josip Berket.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske  i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Franje Tuđmana dodijeljena mu je Spomenica Domovinskog rata i čin poručnika fregate.

Odlikovan je od predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića 2002. godine redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za sportska dostignuća.

Iste godine predsjednik Stjepan Mesić odlikuje ga Redom Hrvatskog trolista za zasluge u Domovinskom ratu gdje je služio u podvodnim diverzantima Hrvatske ratne mornarice.  

Nakon duge i teške bolesti preminuo je 7. kolovoza 2012. godine. Veljko Rogošić, od milja zvan Morski čovik, zauvijek će ostati jedno od najpoznatijih imena hrvatskog plivanja.

Povodom desete obljetnice smrti zaslužnog građanina grada Kaštela i hrvatskog branitelja Veljka Rogošića, gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović i njegova zamjenica Jadranka Matok-Bosančić položili su cvijeće i upalili svijeće na mjestu njegovog posljednjeg počivališta na groblju u Kaštel Lukšiću.