Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

SINDIKALISTI I UPRAVA ADRIACHEMA KOD GRADONAČELNIKA

ADRIACHEMPredstavnici Uprave i sindikata Adriachema posjetili su gradonačelnika Josipa Berketa kako bi ga upoznali s trenutačnom situacijom oko raspisanog natječaja za privatizaciju, čiji rok istječe u ponedjeljak, 14. lipnja, a do sada nema zainteresiranih.


- Do jučer u HFP-u nije nitko tražio informacije i dokumentaciju za Adriachem, tako da bi se lako moglo dogoditi da ni 13. natječaj ne donese ništa novoga. Na posljednjem sastanku s ministrima u Splitu, dogovoreno je da u međuvremenu radimo program restrukturiranja i sanacije, što smo i napravili. Programom se planira zadržati od prilike trećinu ukupne površine Adriachema, gdje bi 75 radnika nastavilo raditi. Za preostalih 40-tak tisuća metara četvornih prostora treba objaviti prodaju kako bi se 150 radnika zbrinulo u skladu s kolektivnim ugovorom – pojasnio je Tomislav Vukman, predsjednik Uprave Adriachema, naglasivši kako je prava šteta što se problem Adriachema nije riješio prije nekoliko godina, kada je to bilo mnogo jednostavnije i bezbolnije.

S tom su se konstatacijom suglasili svi nazočni, a posebno sindikalisti, Željko Stojak i Jozo Stipanović, koji strahuju od mogućeg stečaja, nakon čega ne očekuju ništa dobroga. – Da je država imala dobre namjere s našom tvrtkom bila bi nam najprije osigurala posao, nakon čega bismo se mnogo lakše privatizirali. Ovako s razlogom sumnjamo u dobre namjere – kazao je Stojak

Vukman je zaključio kako je cilj programa da se napusti proizvodnja, koja se pokazala nerentabilnom, te proda imovina bez koje se može raditi u pogonima za PVC folije.

Gradonačelnik Berket je ponovio kako je stav Grada jasan, Gradskom vijeću će se predložiti odricanje od potraživanja na ime komunalne naknade samo ukoliko isto učini i država, odnosno Fond. – Stečajem bi svi izgubili, no dođe li netko i pokrene ulaganja u tu, inače, obrtničko-poslovnu zonu, na dobitku će biti i radnici i Grad – kazao je gradonačelnik Berket, poručivši kako ima zainteresiranih i za proizvodnju i za kupnju zemljišta, ali pod uvjetom da se očiste dugovanja.