Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Rijetko viđen komunalni uspjeh: u samo tri godine sa ulica „pomeli“ sve limene kontejnere, a grad Kaštela blista kao nikada do sada!

Gradonačelnik Denis Ivanović i Alen Lučić, direktor „Zeleno i modro" svečano otvorili treće reciklažno dvorište u Kaštelima

Uzme li se u obzir broj stanovnika, Kaštelani su po pitanju prikupljanja i zbrinjavanja otpada, stopi odvajanja, te  izgradnji komunalnih objekata za odlaganje smeća - prvaci Splitsko dalmatinske županije.

Svjedoči  tome danas, svečano otvoreno, treće reciklažno dvorište na području istočnog dijela grada, točnije na području Kaštel Sućurca, smješteno u neposrednoj blizini ulaza u Upravnu zgradu Cemexa.

Uz već od prije tri godine otvoreno reciklažno dvorište u Rudinama, kao i reciklažno dvorište za zbrinjavanje građevinskog otpada u sućuračkoj kavi kojeg su realizirali Grad Kaštela i tvrtka Cemex  Hrvatska, jedinog takvog u županiji, Kaštelani će od danas brojne vrste otpada moći odlagati u Sućurcu.

To će im svakako smanjiti, kako troškove prijevoza tako i uštedu vremena.

- Grad Kaštela za ovaj projekt izdvojio je 5 milijuna kuna vlastitih sredstava. Na ovaj način građanima Kaštel Sućurca, Gomilice i Kambelovca olakšali smo odlaganje brojnih vrsta otpada jer ga više neće trebati voziti do Rudina. Zemljište od oko 2000 kvadrata u najam je uzeto od tvrtke Cemex Hrvatska, a mjesečni najam njegova korištenja biti će nešto više od 350 eura. Reciklažno dvorište u Sućurcu, poput onoga u Rudinama  od građana će preuzimati različiti otpad, više od 20 vrsta. Ovim putem moram izraziti zadovoljstvo što smo u svega tri godine, unatoč određenim kritikama od strane gradske oporbe, napravili ono u što je malo tko vjerovao. Grad blista kao nikada do sada a na tome zahvaljujem vrijednim zaposlenicima Zelenog i modrog na čelu sa direktorom Alenom Lučićem - kazao je danas predstavnicima medija gradonačelnik Denis Ivanović.

Prvi čovjek kaštelanskog komunalnog poduzeća Alen Lučić pojasnio je što će sve građani moći odlagati u sućuračkom reciklažnom dvorištu.

- Riječ je o raznom namještaju i bijeloj tehnici, elektronskom otpadu, baterijama, različitom metalnom, staklenom, plastično i papirnatom otpadu. Da Vam slikovito pojasnim, većini otpada koji nema mjesto u organiziranom odvozu odvojenog otpada, a posebno ne u miješanom komunalnom otpadu. Dosadašnja praksa nam ukazuje da građani sve više koriste reciklažno dvorište u Rudinama gdje besplatno zbrinjavaju otpad i vjerujem da će tako biti i ovdje na novoj lokaciji - kazao je direktor Alen Lučić.

Građanima na znanje, lokacija novog reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu lako je dostupna jer se nalazi uz samu staru kaštelansku cestu kod CEMEX-ove tvornice Sv. Juraj, točnije njihove Upravne zgrade.

Važna informacija za buduće korisnike ovog objekta za besplatno zbrinjavanje otpada prilikom čega građani moraju predočiti osobnu iskaznicu je radno vrijeme.

Kako je kazao direktor Lučić, novo reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu ponedjeljkom, utorkom i srijedom radit će tijekom jutra, a četvrtkom i petkom u popodnevnoj smjeni do 18 sati. Reciklažno dvorište u Rudinama za građane će biti otvoreno u suprotnim terminima od ovog novootvorenog, dok će subotom, oba, na raspolaganju građanima biti u vremenu od 8 do 14 sati.