Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Puštena u rad sunčana elektrana koja omogućava energetsku neovisnost HNK Jadran

Grad Kaštela i Cemex Hrvatska osigurali su sredstva za izradu projekta i instalaciju sunčane elektrane koja će osiguravati energiju Hrvatskom nogometnom klubu Jadran

Sunčana elektrana postavljena na krovišnom prostoru HNK Jadran puštena je u rad kao najnoviji projekt realiziran u suradnji Cemexa Hrvatska i Grada Kaštela.  

 

Projekt koji će omogućiti energetsku neovisnost kluba partneri su sufinancirali osiguravši ukupno oko 32.000 eura za izgradnju sunčane elektrane ukupne priključne snage 15 kWh. Ona će HNK-u Jadran omogućiti oko 55 posto ušteda u korištenju energije, s očekivanim povratom investicije od šest godina.

 

„Nakon prošlogodišnjeg ulaganja u obnove naših svlačionica, projektom izgradnje sunčane elektrane dolazimo do energetske neovisnosti te znatne uštede na računima za električnu energiju. Realizacija ovog projekta pomoći će nam u daljnjem radu i razvoju našeg kluba, prvenstveno u financiranju naših programa i projekata usmjerenih na djecu i mlade za koje će se na ovaj način osloboditi dodatna sredstva. Zahvaljujem Cemexu što prati rad našeg kluba od njegovog osnutka, pune 102 godine, što je vjerojatno rijetkost ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, te Gradu Kaštelima bez kojeg bi rad našeg kluba bio nemoguć”, izjavio je Srđan Kovač, predsjednik HNK Jadran. 

 

„Grad Kaštela će kao i do sada nastaviti pomagati naše sportske klubove, a sunčana elektrana je još jedan u nizu projekata u suradnji s tvrtkom Cemex koji će se realizirati na obostrano zadovoljstvo. Na ovaj način nastavljamo s korištenjem energije iz obnovljivih izvora što će u konačnici rezultirati smanjenjem rashoda te očuvanjem prirode“, rekla je dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

 

„Osim što kontinuirano ulažemo u dekarbonizaciju proizvodnje te razvoj niskougljičnih proizvoda i rješenja, nismo zanemarili ni važnost doprinosa razvoju korištenja energije iz obnovljivih izvora u našim zajednicama. Ulaganja u održivost su ključna, a upravo Cemex i Jadran imaju duge tradicije postojanja i rada u Kaštelima, pratimo se i podržavamo više od stoljeća, a ulaganja poput ovog, zalog su za bolju budućnost”, rekao je ovom prilikom Branko Mozara, voditelj javnih poslova i društvenog utjecaja.

 

Ovo nije prvi energetski suradnički projekt Grada Kaštela i Cemexa, naime još u proljeće prošle godine postavljena je sunčana elektrana na objektu koji koriste tri sportska društva na sućuraćkoj plaži Gojača, ukupne vrijednosti oko 10.700 eura.