Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Privodi se kraju izgradnja reciklažnog dvorišta i novog Kulturnog centra

Investicije vrijedne oko 20 milijuna kuna

Da su Kaštela trenutno najveće gradilište u Splitsko dalmatinskoj županiji svjedoče brojne investicije, a osim Aglomeracije u sklopu koje se izvode radovi na vodno kanalizacijskoj infrastrukturi, gradonačelnik Denis Ivanović jučer je obišao gradilišta na izgradnji trećeg reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu kao i gradilište u Kaštel Lukšiću gdje se gradi novi Kulturni centar. Investicije teške oko 20 milijuna kuna napreduju zacrtanim planom, reciklažno dvorište u završnoj je fazi izgradnje a novi Kulturni centar bit će gotov do srpnja ove godine.

-Da su Kaštela po pitanju zbrinjavanja otpada, stopi odvojenog prikupljanja koja trenutno iznosi oko 22 posto, ali i izgradnji komunalnih objekata za odlaganje smeća među vodećim, ako ne i najuspješniji grad u Splitsko dalmatinskoj županiji, svjedoče i ovi radovi na izgradnji trećeg reciklažnog dvorišta i to na području istočnog djela grada, točnije Kaštel Sućurca.

Uz već prije tri godine otvoreno reciklažno dvorište u Rudinama te reciklažno dvorište građevinskog otpada u sućuračkoj kavi, Kaštelani će uskoro više od 20 vrsta otpada  moći odlagati i u Sućurcu, što će im smanjiti troškove prijevoza i uštedjeti vrijeme. Kao što vidite radovi su ušli u završnu fazu i vjerujem kako će ova oko 5 milijuna kuna vrijedna investicija završiti u narednih mjesec dana nakon čega će se objekt na upravljanje dodijeliti gradskom komunalnom poduzeću Zeleno i modro-izjavio je prilikom obilaska gradilišta poteštat Ivanović.

Grad Kaštela za ovaj projekt izdvojio je 5 milijuna kuna vlastitih sredstava. Na ovaj način građanima Sućurca, Gomilice i Kambelovca olakšat ćemo odlaganje brojnih vrsta otpada jer ga više neće trebati voziti do Rudina.

-Zemljište od oko 2000 kvadrata u najam smo uzeli kod tvrtke Cemex i mjesečni najam njegova korištenja biti će 2800 kuna. Na području Kaštela otkako smo osnovali vlastito poduzeće na svakom se koraku primjećuje kako su javne površine znatno urednije i čišće, a svi zajedno moramo težiti ka tome da budemo još čišći-kazao je ovom prigodom gradonačelnik Ivanović.

Kažimo kako je lokacija budućeg reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu lako dostupna za građane jer se nalazi uz samu staru kaštelansku cestu kod CEMEX-ove tvornice Sv. Juraj, točnije njihove upravne zgrade.

A da kaštelanski kulturnjaci imaju razloga za zadovoljstvo svjedoče i radovi na kompletnoj obnovi i potpunim opremanjem budućeg Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću (ex-Pastoralni centar), a cijeli projekt, kako je danas kazao gradonačelnik, težak je više od 12 milijuna kuna.

-Zadovoljan sam radovima koji su do sada izvedeni i vjerujem kako ćemo tijekom ljeta imati novi, takozvani kulturno- multimedijalni centar koji će dobiti potpuno novo ruho. Svima koji se u Kaštelima bave kulturom poznato je da se ovakav projekt već trebao realizirati jer u Kaštelima djeluje veliki broj udruga koje se bave kulturom i koje rade sjajan posao. Kako bi im u potpunosti omogućili što bolje uvjete u svom budućem radu odlučili smo se pokrenuti ovu priču oko novog Kulturnog centra a ovim putem mogu najaviti kako će po završetku ove investicije u kompletnu obnovu ići i kino sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Riječ je o objektima javne namjene, namijenjenoj obavljanju poslova u području društvenih djelatnosti, a površina budućeg Kulturnog centra iznosi nešto manje od 1000 kvadrata i sastoji se od prizemlja i kata-kazao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Ivanović.

Inače, projektom je predviđena sanacija i uređenje prostorija unutar postojeće građevine za potrebe organiziranja kulturnih manifestacija koje uključuju održavanje kazališnih predstava, koncerata, radionica, prikazivanje filmova i raznih društvenih događanja, te ujedno i uređenje prostorija za rad lokalnih udruga. Glavnim projektom je predviđena nova organizacija prostora i prilagođavanje prostora novim potrebama korisnika.

Na radost brojnih kulturnjaka, Kulturni centar, kako je kazao Ivanović, trebao bi tako postati središte kulturnih događanja u Kaštelima čiji cilj će biti predstavljanje i promicanje, kako amaterskih , tako i profesionalnih aktivnosti kojih u Kaštelima ne nedostaje.