Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov na prijemu u Gradu Kaštela

Povodom Dana Luke Botića, kulturne manifestacije posvećene hrvatskom književniku, političaru i preporoditelju, koju 12. godinu organiziraju Udruga Opor-Botići, Đakovački kulturni krug i Hrvatsko društvo književnika, predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov sudjelovao je na prijemu u Gradu Kaštela. Prijemu su nazočili zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Jakša Sokol kao i predstavnici Udruge Opor-Botići. Ovogodišnja tema Dana Luke Botića nosi naslov 'Preporod Hrvata izvan domovine' s obzirom da je Luka Botić svoju inspiraciju često dobivao na putovanjima po Srbiji i BiH.

Tomislav Žigmanov, ujedno i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ovom prilikom je govorio o nepovoljnom položaju Hrvata u Srbiji s obzirom da ih ima gotovo 58 tisuća i da su po redu četvrta nacionalna manjina u toj zemlji. Unatoč tome, naglasio je kako su Hrvati uspjeli očuvati svoj nacionalni identitet i svoju vezu s domovinom Hrvatskom.

- Jedna konsolidirana demokracija, uključenost u procese odlučivanja, kao i novac koji Srbi imaju na raspolaganju ukazuju na znatno povoljniji položaj Srba u Hrvatskoj. S druge strane, Srbija je zemlja još uvijek nedovršene tranzicije, a novac kojim hrvatska zajednica u Srbiji raspolaže nekoliko je desetaka puta manji – kazao je Žigmanov u nadi da će položaj Hrvata u Srbiji u budućnosti biti bolji.

- Upoznata sam s Vašim radom i izuzetno mi je zadovoljstvo što ste došli u Kaštela zahvaljujući suradnji s Udrugom Opor – Botići koja godinama ulaže napore da se očuva lik i djelo Luke Botića s obzirom da je u vremenu u kojem je živio bio jedan od najcjenjenijih hrvatskih književnika – kazala je zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić.