Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Predstavnici Grada Kaštela primili nagrađene maslinare na ovogodišnjem Noćnjaku

Gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa svojim zamjenicima Jadrankom Matok Bosančić i Grgicom Benutićem primio je kaštelanske maslinare i uljare koji su trijumfirali na ovogodišnjem 21. međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak koji se ove godine održao u Neumu.

Među nagrađenima našao se veliki broj kaštelanskih maslinara i uljara, što je bilo za očekivati jer je prvi Noćnjak održan upravo u Kaštelima u hotelu Palace, a s obzirom da se na ovom području mnogi bave uzgojem i preradom maslina i ove godine veliki broj nagrada stigao je u Kaštela.

-  Svake godine u naš grad stiže sve više nagrada s ove manifestacije što me posebno raduje. Naše maslinare i uljare poticati ćemo i dalje uvođenjem novih mjera kao što su poticaji za poduzetnike za što smo izdvojili 500 tisuća kuna, a poljoprivrednicima svake godine sufinanciramo sadni materijal u iznosu od 100 tisuća kuna. Osim toga, radimo na očuvanju i prepoznatljivosti 1500 godina Stare masline u okviru projekta Skriveni habitati kako bi domaćim i stranim gostima što bolje približili informacije o ovom spomeniku prirode – izjavio je gradonačelnik Denis Ivanović kojemu je ovom prilikom uručen stalak za uredski pribor izrađen od drva Stare masline.

Ovogodišnji šampion za izgled pakiranja maslinovog ulja je Lintar, poljoprivredna braniteljska zadruga iz Kaštel Sućurca. Najbolji proizvod od maslinovog drva je zdjela Društva za očuvanje kulturne baštine Bijaći Kaštela koju je izradio Nikola Bekavac iz Kaštel Lukšića. Najbolji prehrambeni proizvod od maslina je maslina punjena bademom za što je nagrada pripala društvu Riba Dražin j.d.o.o. iz Kaštel Kambelovca, a nagradu Zlatno pero za dugogodišnje praćenje manifestacije dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Meri Šilović.

Nagrađeni maslinari zahvalili su predstavnicima gradske vlasti na potpori dodajući kako je i ovogodišnja manifestacija Noćnjak dokaz da su kaštelanski maslinari jedni od najboljih na ovom području kad je u pitanju uzgoj i prerada maslina.