Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Predstavnici Grada Kaštela odali počast žrtvama bombardiranja Kaštel Sućurca

Predstavnici Grada Kaštela sudjelovali su u službenom obilježavanju bombardiranja Kaštel Sućurca i dali počast poginulim mještanima. Službeni dio organizacije obilježavanja preuzeo je župnik don Ivan Delić, a misu zornicu 5. prosinca s početkom u 6 sati predvodio je vojni kapelan don Branimir Projić. Zamjenici gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić sudjelovali su na svetoj misi i procesiji, a potom su nakon odrješenja, upalili svijeće za poginule mještane Kaštel Sućurca.

Bombardiranje Kaštel Sućuraca dogodilo se 5. prosinca prije 75 godina kada se narod skupio u crkvu na nedjeljnu pobožnost. U bombardiranju crkve i samog mjesta poginulo je 97 mještana zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme brojio 2200 žitelja i gubitak od skoro stotinu mještana bila je velika tragedija. Osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno.

Trideset i šest američkih bombardera tipa B-25 letjelo je nad srednjodalmatinskim akvatorijem u potrazi za njemačkim razaračem koji se šuljao između Hvara, Brača i Šolte. Nisu ga uspjeli pronaći pa su smrtonosni teret istresli na alternativni cilj, Sućurac, Solin i Split.