Info/Aktualno/Novosti/Članak

Otvorenje izložbe „Villa Nika“ u dvorcu Vitturi

U četvrtak 4. lipnja, s početkom u 20 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću bit će otvorena izložba „Villa Nika“ autorice Sanje Acalija koja je ujedno i muzejska savjetnica. Likovni postav izložbe potpisuju David Milić i Sanja Acalija uz pomoć suradnika Roberta Jozića, Davora Kamenjarina i Đanija Martinića.

Realizaciju izložbe i tisak kataloga omogućili su Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela. Izložba će biti postavljena u dvorani za povremene izložbe u prizemlju kaštela Vitturi i otvorena za posjetitelje do kraja kolovoza u redovnom radnom vremenu Muzeja. 

Zamisao i postavljanje izložbe o Villi Niki potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrika Šoulavya koji je godine 1909. otvorio prvi turistički pansion za redovite goste u Kaštel Lukšiću jedan od turističkih vizionara je svakako i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, na predjelu Gostinj u Kaštel Starome sagradio obiteljsku kuću za odmor – Villu Niku. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel  - Hotel Palace.

Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina propadanja biti obnovljena u izvornom obliku i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Nastala je prikupljanjem sačuvanih primarnih i sekundarnih materijalnih tragova i već izblijedjelih sjećanja starijih protagonista. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice.

Izložba je prilika da posjetitelje budu bolje upoznati s tom vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima.