Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Otvara se mogućnost financiranja velikih projekata putem EU fondova

Gradonačelnik Denis Ivanović je sa državnim tajnikom iz Ministarstva regionalnog razvoja - Šimom Erlićem i državnim tajnikom Ministarstva turizma - Tonćem Glavinom održao sastanak na temu mogućnosti financiranja projekata Grada Kaštela putem EU fondova koji bi omogućili niz projekata bitnih za rast  i razvoj grada. 

Gradonačelnik je zajedno sa suradnicima, službenicom ovlaštenom za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za gospodarski razvoj i EU fondove Marijom Vučicom i službenikom ovlaštenim za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Ivicom Škopljancem iznio planirane projekte državnim tajnicima među kojima su uređenje obale, projekt uređenja kule Cambi i Kaštilca koji se odnose na kulturnu i povijesnu baštinu grada, kino u Kaštel Sućurcu koje treba obnoviti, kemijsku školu  koja je potrebna za gradske službe i ostale javne ustanove.

Planirani projekti koji se odnose na turizam poput kule Cambi koja bi bila svojevrstan muzej, interpretacijski centar kaštelanskog crljenka kao takva ima perspektivu financiranja iz EU fondova, rekao je Tonći Glavina. U ovom trenutku u javnom savjetovanju je natječaj iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, težak 930 milijuna kuna, koje su na raspolaganju upravo za razvoj javne i turističke infrastrukture. A i projekt uređenja kule Cambi, kao takav, ulazi u tu kategoriju. Planirano je natječaj raspisati za približno mjesec dana i nadamo se da će projekt kule Cambi biti spreman. To će biti jedna gastronomska priča Kaštela koja je izvanredna, dodao je.

Da se u financijskoj perspektivi do 2029. godine za razvojne projekte očekuje znatno više sredstava nego u proteklom razdoblju - na korist svih građana, te da Kaštela imaju značajan potencijal istaknuo je državni tajnik Šime Erlić.

- Grad Kaštela je i do sada dobro i kvalitetno koristio mehanizme i mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, a vjerujemo da će prilike u narednom razdoblju biti i veće. Grad  Kaštela ima ljude koji raspolažu bitnim znanjima za pripremu i provedbu europskih projekata. U dosadašnjoj praksi pokazalo se da su više uspjeha na ovu temu imali gradovi koji su imali viziju i krenuli na vrijeme te znali koje projekte žele. Vjerujem da će i u Kaštelima biti tako, krenuli su na vrijeme i što je najvažnije projekti za koje planiraju povlačiti novac iz EU fondova, u visokoj su fazi izrade dokumentacije – rekao je Erlić te da su i u Ministarstvu regionalnog razvoja spremni pomoći svojim iskustvom i znanjima da se dođe do cilja.