Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održana zadnja tri susreta s građanima Kambelovca, Gomilice i Lukšića

Obilazeći u zadnja tri tjedna svih devet Mjesnih odbora, gradonačelnik Denis Ivanović zadnji susret s građanima je održao u Novom parku u Kaštel Lukšiću. Epilog susreta većinom  se odnosi na ukazivanje manjih komunalnih problema vezanih za uspornike na cestama, vodu, kanalizaciju i asfaltiranje, a tu i tamo, pokoja kritika, pala bi na račun smeća. No, valja  kazati kako je veliki broj građana jednako tako i pohvalio rad gradskih službi, posebno gradonačelnika te djelatnike komunalnog poduzeća „Zeleno i modro“ na čelu s direktorom Alenom Lučićem.

U Kaštel Lukšiću, jednako kao i u Kaštel Kambelovcu i Gomilici, okupilo se nešto više od tridesetak građana, a glavni problemi oko kojih su se žalili gradonačelniku odnosili su se na komunalnu infrastrukturu, bilo da je riječ o vodi i kanalizaciji, ležećim uspornicima, dok su se ostala pitanja odnosila na manje primjedbe i savjete po pitanju  koševa za smeće, kupnju grobnica i realizaciju projekata određenih ulica koje bi po njihovom mišljenju trebale iz dvosmjernih preći u jednosmjerni pravac.

Na susretu u Gomilici sastanak je počeo pohvalama na račun gradonačelnika Denisa Ivanovića koji je osmislio ovakvu akciju, odnosno inicijativu da se svi skupimo i pričamo o stanju u našem „selu“. Ovo do sada nitko nije radio. Ovo je jedan lijepi način da gradonačelniku iz prve ruke istaknemo određene probleme-kazala je odmah na početku građanka ulice Marka Marulića.

Navela je kako zadnjih godinu i pol dana imaju određene probleme koji se odnose na postavljanje ležećih uspornika, a sve zbog činjenice da ulicu koristi veliki broj djece. Isto tako zatražila je da se na početku spomenute ulice postavi ogledalo kako bi vozačima bilo preglednije izaći, bilo da će put juga ili sjevera. Uz to, istaknula je i potrebu proširenja ulice. Navela je kako su u ulici prikupili oko 65 potpisa koje će predati Gradu.

Gradonačelnik Denis Ivanović je kazao kako je u tijeku izrada elaborata te dodao kako će najvjerojatnije ulica Marka Marulića postati jednosmjerna te će se na jednom dijelu te prometnice izgraditi i nogostupi. Ulaz u ulicu, složio se gradonačelnik je nepregledan i to će se što prije realizirati, dodao je.

Građanin naseljen u ulici fra Fulgencija Careva apelirao je da se u toj ulici u smjeru sjevera prema pružnom prijelazu postave uspornici te da se izgrade nogostupi jer je riječ o cesti kojom svakodnevno, bilo da je riječ o odlasku u školu ili na treninge u NK-Gošk prolazi veliki broj djece.

-Prije par dana smo o tome razgovarali i sa Antonijem Petrušićem iz nadležnog odjela te smo dogovorili da se ta ulica sigurnosno završi do kraja-kazao je Ivanović. Još jedna od sugrađanki u ime obrtnika koji djeluju na području Torca u pravcu prema Kambelovcu, uz pohvale na rad gradonačelnika i gradskih službi, zatražila je da se na toj plaži nasipa više šljunka, ako je moguće da se izgrade dva pera u moru te da se ulica Kralja Krešimira na tom dijelu stavi u jednosmjernu uz ocrtavanje parkirnih mjesta sa naplatom.

-Iz godine u godinu izdavanja koncesijskih odobrenja se mijenjaju. I nedavno se zakon mijenjao i mislim da će sada gradovi i općine ista ta odobrenja umjesto na godinu, u najam moći davati na period od pet godina. To su zakoni koje donosi država. Mi možemo nasuti malo više žala na plažu o kojoj pričate i eventualno vidjeti oko uspostave jednosmjerne ulice- kazao je gradonačelnik dok je Antonio Petrušić iz odjela komunale dodao kako bi se uvođenje jednog smjera prometovanja trebalo dogovoriti sa svim građanima.

Građani ulica Milinkovo i Gaji apelirali su prema gradonačelniku da im se na manjoj površini asfaltiraju ulice na što im je gradonačelnik kazao kako će se što prije taj problem riješiti. Jedan od sudionika skupa upitao je u kojoj je fazi širenje groblja, a gradonačelnik je odgovorio kako Grad ima 5 tisuća kvadrata zemljišta, ali da se čeka veći broj zainteresiranih kupaca.

-Trenutno ih je oko 80, a ako dođemo do 100 zainteresiranih, odmah krećemo sa gradnjom, premda ima mjesta za izgradnju 250 grobnica-kazao je gradonačelnik.

Mještanka Gomilice koja je iz Bola na Braču prije 40 godina doselila u Kaštela pohvalila je rad gradonačelnika, posebno Zelenog i modrog i ukazala na par problema.

-Okoliš Doma zdravlja je u užasnom stanju, trava raste na sve strane. Isto je i sa južne strane gomiličke škole. I lažinu sa Torca bi trebalo češće sakupljati. Ovo su dobronamjerni prijedlozi da netko ne bi mislio kako ništa ne valja. Grad nikad nije bolje izgledao, i Denis, ja ti na tome skidam kapu-  kazala je sugrađanka iz Gomilice i ukazala na vandalizam usred kojeg se često razbijaju klupe od pekare Pecolaj u pravcu prema Staroj školi.

-Imamo probleme po pitanju okoliša doma zdravlja i nikako s njima izaći na kraj. Koristili su usluge Zelenog i modrog pa su nam rekli da im je to skupo. Onda su prešli na splitsko komunalno poduzeće i opet im nije odgovaralo. Ali i to ćemo srediti kao i okoliš škole i lažinu koja se nakupi svakodnevno na Torcu- zaključio je gradonačelnik i pročelniku Čaglju kazao da se dodatno urede klupe uz more koje su očito često puta na meti vandala.

Mještani Lukšića najviše primjedbi imali su na postavljenu baznu stanicu usred centra mjesta, a s kojom Grad nema nikakve veze. 

Unatoč tome gradonačelnik im je obećao pomoći.

-Ja sam apsolutno na njihovoj strani, no činjenica je kako dozvole za postavljanje baznih stanica kojih je po Kaštelima veliki broj, izdaje nadležno ministarstvo te je Grad tu skroz nemoćan.

-Mi smo u našem Prostornom planu ukinuli potpuno lokacije za takve uređaje. No, nas nitko ne pita ništa, jer radi se o građevini koja se postavlja po posebnim uvjetima. Sve što možemo napraviti je to da naručimo neovisna mjerenja eventualnih zračenja i kažemo vam ishod rezultata. Pokažu li se rezultati u dozvoljenim parametrima, mi tu zaista ne možemo ništa-kazao je gradonačelnik Ivanović pozivajući građane da mu dostave potpise peticije koje su potpisali.

Dvoje građana naseljenih iznad magistrale čije kuće nije obuhvatio projekt Aglomeracije zanimalo je da li će oni moći dobiti vodu i kanalizaciju na što su im gradonačelnik, pročelnik Ivica Škopljanac i službenik Antonio Petrušić kazali kako je u tijeku izrada dokumentacije i kako će zasigurno biti  spojeni na infrastrukturu.

Nekoliko građana upozorilo je na prometno stanje u staroj jezgri. Jedna od građanki molila je gradonačelnika da se u Ulicu iznad Bagzija postave ležeći uspornici  dok su dva mještanina Lukšića apelirala da se u mjestu realizira još veći broj označenih parkirnih mjesta.

I u Kaštel Kambelovcu okupljeni građani uglavnom su se osvrnuli na komunalne i prometne probleme te uređenja obale i stare jezgre mjesta, kao i rekonstrukciju obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Na susret je pristiglo oko 50-ak građana, a za razliku od prethodnih susreta, na ovom je bilo i onih koji žive iznad magistrale. Upravo oni su se dotakli spajanja na vodu i kanalizaciju te ih je zanimalo što je sa onim kućama koje nisu obuhvaćene projektom aglomeracije. Da su za takozvane džepove naručeni projekti u agenciji Eko kaštelanski zaljev, kazao je gradonačelnik Ivanović, navodeći kako bi ti poslovi mogli bit kroz iduću godinu.

Uz to, prema riječima građana veliki im je problem i prometovanje kroz pojedine ulice zbog parkiranih automobila na cesti, poput ulice Kralja Krešimira, Put Kruševika i ulice koja od Ceste dr. Franje Tuđmana vodi prema ulici Težački put.

Da treba napraviti prometni elaborat i postaviti prometne znakove, složio se gradonačelnik. 

Osim postavljanja prometnih znakova na nerazvrstanim cestama, traženo je da se u ulici koja vodi prema Cambijevom trgu postavi prometni znak slijepe ulice.

Prema riječima pojedinaca, potrebno je i na brcu postaviti zabrane ulaska automobilima, motorima i romobilima, jer je to prostor na kojem svakodnevno boravi veliki broj djece. Skrenuta je pozornost i na vlasnike pasa, koji svoje kućne ljubimce u jutarnjim satima puštaju po prostoru brca. Rečeno je kako njihovi psi na travi obavljaju nuždu te da se ne kupi izmet.

Svi ovi tehnički, manje zahtjevni problemi građana su zabilježeni te će se, prema riječima gradonačelnika, u što kraćem roku realizirati