Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održana 7. sjednica Gradskog vijeća

U Gradskoj vijećnici 27. lipnja održana je 7. sjednica Gradskog vijeća. Tijekom aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja, a zatim su uslijedile preostale točke dnevnog reda kojih je sveukupno bilo 41.

Očekivano najaktualnija tema je bila aglomeracija Kaštela - Trogir. Vijećnicima i samoj Gradskoj upravi redovno pristižu pitanja o samom tijeku radova kao i o sve više otvorenih gradilišta dok je samih izvođača premalo. Tu temu otvorio je Marko Serajlić – vijećnik Nezavisne liste mladih i Akcije mladih. Kako je investitor aglomeracije Kaštela – Trogir Vodovod i kanalizacija, a ne Grad Kaštela, gradonačelnik Denis Ivanović je rekao da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u srpnju biti pozvan direktor Vodovoda i kanalizacije te će se iz prve ruke znati više o samoj problematici. Isto tako, predstavnik Vodovoda koji daje informacije o tijeku i izvođenju radova na terenu,  svakim je  četvrtkom od 10 do 12 sati u zgradi Gradske uprave na raspolaganju građanima. U tijeku su pregovori da se građanima na takav način omoguće prave informacije i u još dva termina tijekom tjedna.

Vijećnik Anto Komljen je uputio prijedlog da se osnuje komisija koja će pratiti stanje na terenu izvođenja radova aglomeracije koja bi na taj način utvrdila nedostatke i reagirala koliko je moguće da iste uklone. Postavio je pitanje koje se odnosilo na povećanje iznosa za odvoz smeća kao i povećanje plaće djelatnicima koji obavljaju taj posao.

Direktor tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić rekao je kako je povećanje plaća bilo planirano u prvom dijelu godine, ali zbog nagle inflacije se izvršenje iste prolongiralo. Što se tiče odvoza smeća i njegovog poskupljenja, većina se složila oko istoga. Čistoća grada košta!

Sporni semafor iznad Jadranovog igrališta nije bio u planu Hrvatskih cesta  nego je tu nastao inicijativom građana Kaštel Sućurca – odgovorio je gradonačelnik Ivanović na pitanje vijećniku Željanu Jurlinu.

Vijećnik Josip Berket uputio je prijedlog o otvaranju novih vrtića ili financiranje privatnih kako bi se riješio problem neupisane djece. Isto tako, predložio je i otvaranje osnovnih škola poviše magistrale kako bi se djeci s tog područja olakšao odlazak u školu jer činjenica je da se grad širi – poviše magistrale.

Vijećnica Doris Grgurin je zatražila povećanu ophodnju prometne policije  na Cesti dr. F. Tuđmana radi prometnih nesreća koje se događaju zbog neprilagođene brzine.

Što se tiče projekta prigradske želježnice, pitanje je koje je postavio Mario Serajlić, gradonačelnik je odgovorio - Grad Kaštela nije prihvatio neke od prijedloga za trasu te željeznice, a zadnji prijedlog, koji smo mi inicirali je da pruga prati cestu D8. Djelatnici tvrtke koja radi za resorno Ministarstvo prometa, obišli su tu trasu i čekamo idejno rješenje koje bi trebali oni izraditi. A potom ćemo vidjeti što dalje.

Radovi na Pastoralnom započinju ove jeseni, a projekt uređenja će iznositi oko 10 milijuna kuna za što će se pokušati  osigurati dio sredstava putem ITU mehanizama te prva  faza radova na uređenju rive u Sućurcu trebala bi biti u drugoj polovici sljedeće godine.

Sama sjednica trajala je duže od šest sati.