Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

VIDEO: Održana 26. sjednica Gradskog vijeća

Uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, 26. sjednica Gradskog vijeća održana je u kinu Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu na kojoj su, većinom glasova, usvojene sve točke dnevnog reda. Između ostalog, po prvi put bez primjedbi, usvojene su I. izmjene i dopune proračuna Grada Kaštela za 2021. godinu. Izmjene su uvjetovane elementarnom nepogodom i omogućavanjem financijske pomoći prijateljskom gradu Zaprešiću, u kojem je nedavni potres ostavio velike posljedice. Usvojenim izmjenama smanjuju se rashodi u Odjelu za društvene djelatnosti i opće poslove na programu kapitalnih donacija te se ta sredstva, u iznosu od 200 tisuća kuna usmjeravaju za pomoć građanima Zaprešića.

Gradski vijećnici su izglasali izmjene Statuta Grada Kaštela, do kojih je došlo u skladu s izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koji donosi manji broj članova Gradskog vijeća, umjesto dosadašnjih 25, bit će 21 vijećnik te izmjene u broju zamjenika gradonačelnika po kojima će Kaštela u budućnosti imati samo jednog zamjenika.

Kako bi se građanima izišlo u susret i pomoglo prilikom ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, Gradsko vijeće usvojilo je oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor ili građevinsko zemljište koje služi za poslovnu djelatnost , poslovne subjekte  koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada. Oslobađanje se odnosi za prva tri mjeseca ove godine. Isti obveznici, koji koriste gradske prostore i javne površine oslobođeni su plaćanja zakupnine za siječanj i veljaču. Osim toga, tvrtka Marina Kaštela djelomično je oslobođena plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju jedriličarskog kluba te poslovnog centra s bazenom, koji su nakon izgradnje većim dijelom postali objekti od sportskog i javnog interesa.

Odlukom Gradskog vijeća, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, ostaje Renata Dobrić, a na ovoj sjednici tajnim glasovanjem izabrani su članovi Savjeta mladih i njihovi zamjenici.

Usvojen je i prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja o dobitnicima nagrada Grada za proteklu godinu. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijelit će se čak četiri nagrade za životno djelo i to Tonču Buriću i Nedjeljku Kovačevu te posthumno Ivanu Plepelu i Paviši Bratinčeviću. Osobne nagrade primit će  Nikola Zorotović, dr. Božena Carev, Mate Taraš i Ivana Kružić. Skupne nagrade dobit će udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići, odbojkaški klub Kaštela, braniteljska udruga Stina pradidova. Nagrade za humanost pripasti će Mati Durdovu i Saši Kataviću te kaštelanskoj ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ispod teksta nalazi se poveznica video snimke 26. sjednice u cijelosti

 

Poveznice