Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća

Zbog epidemiološke situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, po prethodnom dogovoru s predsjednicima Klubova vijećnika, održana je 25. sjednica Gradskog vijeća elektroničkim putem, sukladno Uputama za održavanje sjednice u posebnim okolnostima. Sve točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno ili većinom glasova među kojima je Prijedlog II. izmjena i dopuna Proračuna Grada Kaštela za 2020. godinu. Pandemija koronavirusa i mjere za obuzdavanje širenja predstavljaju značajan teret za hrvatsko gospodarstvo i stanje javnih financija, a tu spada i financiranje jedinica lokalne samouprave. Zato je Vlada Republike Hrvatske donijela Zaključak o ograničavanju rashoda proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna zbog promjene gospodarskih okolnosti uslijed pandemije. Najveći udjel rashoda odnosi se na Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove 40,71 %, odnosno 82.254.360 kn, a zatim na UO za društvene djelatnosti 21,91 %, odnosno 44.275.500 kn.

Osim toga, vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Kaštela. Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, pojedinim zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada Kaštela je obustavljen rad pa se oni oslobađaju obveze plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina za mjesec prosinac.

Usvojen je i Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2021. godini koja se odnosi na radove za vrijeme turističke sezone , a prema suglasnosti i mišljenju Turističke zajednice grada Kaštela. Vijećnici su, među ostalim, usvojili i Prijedlog odluke raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću za 2021. godinu