Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća

Dana 14. prosinca, u Gradskoj vijećnici, održana je 11. sjednica Gradskog vijeća sadržana od dvadeset točaka dnevnog reda.

Vijećnika Antu Komljena zanimala su pitanja Aglomeracije u Kaštelima odnosno koji su rokovi izvođenja radova zbog negodovanja građana, a uputio je i prijedlog čišćenja  kanalizacijskih sustava radi oborinskih voda barem dva puta mjesečno.

- Poslan je upit Vodovodu da se pojave zajedno sa predstavnicima Strabaga na Gradskom vijeću. Ovo je dugotrajan proces, dugo smo čekali vodoopskrbu poviše magistrale i napokon smo ostvarili to. Što se tiče Strabaga, zakašnjelog asfalta, kako su mi rekli nadležni, radi se o tehničkim pregledima kojima trebaju utvrditi eventualne nedostatke i nadomjestiti ih prije postavljanja istoga da ne dođe do ponovnog rezanja. Svjestan sam prisutnosti nervoze kod građana jer sve dugo traje, ali činjenica je da u velikoj većini slučajeva, dinamika radova ispoštovana. Djelatnici Vlastitog pogona su zaduženi za čišćenje rešetki i obavljanje posla prilagođavaju stanju na terenu – odgovorio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Koja je uloga Povjerenstva za dodjelu vezova u Kaštel Starom, koji su članovi istog i koji su kriteriji prednosti za bodovanje te tko je donio taj kriterij prednosti Kaštel Stari bili su jedni od pitanja koje je postavio vijećnik Mario Serajlić. Zanimala ga je i jedinična cijena otpada za iznajmljivače – hoće li biti niža u odnosu na ljetne mjesece.

Svi upiti su poslani prema Lučkoj upravi i o istome ćete biti obaviješteni – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Radili smo na kalkulacijama i izračunima kakve bi posljedice izazvalo spomenuto smanjenje sa popustom. Imali smo pregovore sa malim obrtnicima na istu temu i kada dobijemo konačne izračune i podatak koliko to umanjuje trenutne prihode tvrtke Zeleno i modro, mogu vas obavijestiti o istome početkom godine pa da gradski vijećnici odluče hoće li se taj manjak nadomjestiti iz samog proračuna ili će se dizati cijene nekim drugim kategorijama – odgovorio je Alen Lučić.

Što se tiče Osnovne škole prof. Filipa Lukasa, održano je nekoliko sastanaka u zadnjih desetak dana i predstavnici Grada su također bili na sastanku s  gospodinom Tomislavom Đonlićem, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije i dogovoreno je da se kreće u sanaciju iste, a Grad Kaštela će svakako sudjelovati u tome. Nedavno je Grad pomogao i u sanaciji istog problema škole knez Trpimir za Kaštel Kambelovac i Kaštel Gomilicu.

Vijećnik Željan Jurlin smatra kako bi Grad trebao ići u smjeru izgradnje Doma za starije i nemoćne u svom vlasništvu s obzirom na veliku potražnju i nemogućnosti zbrinjavanja osoba treće životne dobi dok je gradski vijećnik Josip Berket uputio prijedlog izgradnje osnovnih škola prostorno bližih državnoj cesti (ex magistrali).

Unatoč urednoj signalizaciji, interes svih je da se pružni prijelazi osiguraju rampama pa se tako još uvijek čeka odgovor iz Hrvatskih željeznica. Ukoliko bude potrebno, predstavnici Grada Kaštela će zatražiti sastanak na tu temu.

Usvojeni su i prijedlozi koji su se odnosili na posljednji ovogodišnji rebalans proračuna Grada, program građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Usvojene  su i  izmjene financiranja javnih potreba od socijale, obrazovanja, kulture, športa do javnih potreba udruga građana, institucija, ustanova, vjerskih zajednica i slično. Usvojili su i izmjene programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti, u financiranju u predškolskom odgoju, obrazovanju, kulturi, u športu. Financiranju javnih potreba udruga građana, institucija, ustanova i vjerskih zajednica, u protupožarnoj i civilnoj zaštiti, u području prirodnih nepogoda za 2023. godinu, kao i prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2023. godini te o raspoređivanju sredstava za  financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću.

Usvojene su i odluke o davanju odobrenja na Program rada Savjeta mladih s financijskim planom za 2023. godinu, o socijalnoj skrbi, o dopuni Odluke o načinu upravljanja i korištenju sportskih građevina u vlasništvu Grada Kaštela.

 

Poveznice