Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održan sastanak gradskog Stožera Civilne zaštite zbog razornog potresa u Petrinji

Brojni Kaštelani javili su se odmah nakon razornog potresa nudeći različite vrste pomoći stanovnicima Petrinje i Siska, kao cijele Sisačko-moslavačke županije, a kako se pomoć u Kaštelima ne bi prikupljala stihijski i dodatno se otežalo stanovnicima navedenog područja održan je hitni sastanak gradonačelnika Denisa Ivanovića i dijela gradskog Stožera Civilne zaštite, na kojem su se dogovorili koraci i koordinacija prikupljanja pomoći, pri čemu su uputili zamolbu građanima, udrugama i ustanovama da se pridržavaju donesenih dogovora.

Zamolba je upućena nakon apela iz Siska i Petrinje, u kojima su ljudi u želji da pomognu, stvorili gužve i dodatne probleme.

Prikupljane hrane i potrepština

Iako se već na nekoliko lokacija u Kaštelima, u organizaciji pojedinih udruga, župa, mjesnih odbora pa i pojedinaca,  započelo s prikupljanjem  potrepština od strane građana, cijelom akcijom koordinira Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela, koje je i službeno ovlašteno za provedbu akcije.

Kaštelanski Crveni križ danas je već uputio poziv pojedincima da donacije donesu svakog dana, osim Nove godine, a i tada ako bude potreba, u vremenu od 8 do 15 sati. 

Isto tako, s ovog sastanka upućen je poziv udrugama, ustanovama i pojedincima koji sakupljaju potrepštine od građana diljem Kaštela, da iste donesu u skladište Crvenog križa pa i u poslijepodnevnim i večernjim satima, no naravno neka se prije jave ravnatelju ili djelatnicima Crvenog križa, kako bi se otvorilo skladište.

Među prvima, koji su donijeli nekoliko kombija punih materijala u Crveni križ bio je odbojkaški klub Kaštela.

Ono što je važno naglasiti je da svi koji prikupljaju pomoć istu trebaju razvrstati po vrsti pomoći, hrana, higijenske potrepštine, deke i slično te na kutije u kojima se to zapakira napisati što je u kutiji. Time se smanjuje potreba za dodatnim i nepotrebnim radom Crvenog križa u Kaštelima, koji sve donirano mora sortirati te na pravilan način isti proslijediti Crvenom križu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ono što je u ovom trenutku najpotrebnije je trajna, nekvarljiva hrana, poput konzervi, brašna, šećera, soli, tjestenine, trajnog mlijeka, higijenske potrepštine kao što su sapuni, toaletni papir, higijenski ulošci, maramice i drugo, a posebno pelene za djecu i odrasle, dezinficijensi, maske i rukavice, zaštitna odijela, štitnike za oči. 
Odjeća i obuća za sada nije potrebna pa se i ne prikuplja!

Još jednom napominjemo: Prikupljenu pomoć razvrstati, označiti te je proslijediti Crvenom križu Kaštela, koji će već sutra organizirati prvi transport za potresom pogođeno područje.

Smještaj za osobe i obitelji koji su ostali bez domova

Pojedini Kaštelani već su danas ponudili svoje apartmane, vikendice i višak stambenog prostora, za potrebe osoba i obitelji kojima su kuće razrušene ili nestabilne pa smještaja u svom gradu ili mjestu trenutno nemaju.

Kako bi sve ponude objedinili na jednom mjestu, ovim dijelom akcije koordinirat će Stožer Civilne zaštite, na čelu s načelnicom Jadrankom Matok-Bosančić.

Svi zainteresirani za ustupanje privremenog smještaja unesrećenima, što prije, a preporuka je do srijede do podne, kako bi se podaci mogli poslati u županijski Stožer, trebaju podatke o smještaju kojeg su voljni privremeno ustupiti stanovnicima potresom razorenog područja, uputiti na mail adresu civilnazastita@kastela.hr ili zvati na broj telefona 021/ 205-205.

Iako je tendencija da se što prije prikupe podaci o smještaju, svi koji ovu obavijest vide naknadno ili im se naknadno otvori mogućnost slobodnog smještaja, i u danima poslije mogu svoju ponudu s informacijama uputiti na navedenu adresu ili telefon.

Predstavnici planinarskih društava Kozjak i Malačka već su ponudili smještaje u svojim planinarskim domovima, a nužan smještaj ponudili su i HGSS-ovci u svojim prostorijama u Kaštel Lukšiću.

Novčane donacije                                

Zainteresirani mogu donirati i novčana sredstva za pomoć osobama pogođenim potresom u Petrinji i Sisku, a za to je otvoren poseban račun  kod Privredne banke Zagreb IBAN: HR6923400091511555516 Poziv na broj: 770

Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X

Grad Kaštela za ovu svrhu u narednim danima uplatit će 150 tisuća kuna.

Osobna pomoć u radu

Kao što su građani zamoljeni da neplanski, samoinicijativno i stihijski ne dolaze u pogođena mjesta i gradove sa humanitarnom pomoći, tako su građani zamoljeni da neorganizirano i bez suradnje sa Stožerom Civilne zaštite ne odlaze u ispomoć u raščišćavanju ruševina i traganju za nestalima.

Zbog velike gužve ne može se voditi evidencija tko se u određenom vremenu nalazi na području Sisačko-moslavačke županije, nema smještaja niti za domaćine, a kamoli za one koji pristižu pa se eventualna pomoć u ljudstvu i strojevima također treba koordinirati sa kaštelanskim Stožerom.

Upravo tako, organizirano, u Petrinju je otišla i mehanizacija te djelatnici kaštelanske tvrtke Art projekt, kao i dva tima s deset pripadnika Gorske službe spašavanja iz kaštelanske ispostave s dronom.

Popis, za sada poznatih lokacija, gdje udruge, župe i mjesni odbori vrše prihvat donacija od građana donijet ćemo u srijedu ujutro. Do tad, još jednom podsjećamo da cilj humane akcije ne znači prvi prikupiti pomoć i na svoju ruku je distribuirati, bez reda i organizacije, nego pomoć uputiti na pravu adresu, organizirano i nadasve odgovorno.

Tekst i foto: PGK