Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Održan okrugli stol „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“

Udruga Sveti Jeronim u okviru programa kojeg provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Dan po dan do socijalne uključenosti“, organizirala je okrugli stol pod nazivom „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“.

Jedna od glavnih tema okruglog stola bila je socijalno poduzetništvo kao zadnja stepenica brige o beskućnicima i to nakon pružanja i zadovoljavanja osnovnih potreba te rada na njihovom socijaliziranju i reintegraciji u društvo. Pri tome se socijalno poduzetništvo nameće kao jedini odgovor za neke ranjive skupine unutar beskućnika poput invalida rada, osoba smanjene radne učinkovitosti, onih koji su više godina višegodišnji na burzi rada, imaju smanjeno znanje uslijed duge nezaposlenosti  i slično.

Sudionike okruglog stola pozdravili su gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, koji su pohvalili dosadašnji rad udruge Sveti Jeronim, posebno u dijelu koji se odnosi na rad s beskućnicima.

Dado Lelas, potpredsjednik udruge MOST koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s beskućnicima govorio je upravo o načinima socijalizacije beskućnika i njihovom osamostaljenju.

Ovom prilikom spomenuti su primjeri dobre prakse u Francuskoj i Parizu gdje je kroz socijalno poduzetništvo zaposlen veliki dio beskućnika, a kroz profit koji se vraća Emmaus Paris financira rad prihvatilišta i prenoćišta, dok su u Republici Hrvatskoj lijepi primjeri socijalnog poduzetništva navedeni Roda – roditelji za akciji, ACT grupa Čakovec Mon Perin i drugi.

Na kraju je utvrđeno je da je trud i rad svih institucija te udruga koje rade na problemima  beskućništva uzaludan ako se ne pomogne beskućnicima da ostvare mogućnost za dostojanstven život i osamostaljivanje te odlazak iz prenoćišta i prihvatilišta.