Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Nove odluke o COVID potvrdama

Stožer civilne zaštite RH donio je odluke kojima se od ponedjeljka, odnosno od 4. listopada, uvodi obveza covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi te za dio pacijenata.

Naime, od tog datuma svi djelatnici zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi moraju imati covid-potvrdu, odnosno potvrdu da su preboljeli COVID-19 ili da su se cijepili, kako bi došli na posao. U suprotnom - morat će se testirati najmanje dvaput u sedam dana.

Odluka se odnosi kako na javne zdravstvene ustanove tako i na tvrtke koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, zatim na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrde će biti potrebne i svima onima koji ulaze u bolnički krug - poput dostavljača, servisera itd.

Potvrdu o cijepljenju ili preboljenju ili negativan test morat će imati i pacijenti koji će biti hospitalitirani. Odluka se odnosi i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje hospitaliziranih.

Potvrde su potrebne za pacijente koji idu na dijagnostičko-terapijske zahvate kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Tu ne spada većina pregleda radiološke dijagnostike, kao što je primjerice rendgen.

Valja istaknuti da će se u bolnicu primiti oni koji nemaju potvrde ili negativan test u slučaju da odgađanje usluge narušava njihovo zdravlje. Međutim, u bolnici će biti izolirani i testirat će ih se.

Covid-potvrde, dokaz o cijepljenju, preboljenju i testiranju nisu potrebni ni osobama u pratnji osoba koje se zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu same sigurno kretati po bolnici.

Izuzeti su i pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domovima zdravlja, te oni koji trebaju skrb zbog sumnje na zarazu koronavirusom.

Ni djeca do 12 godina koji su pratnji pacijeneta ili u posjeti bolnici ne moraju ih imati. Isto tako ni za vađanje krvi u slučaju da se ono odvija u bolnici.

Detaljnije u odlukama u nastavku, objavljenim na Vladinoj stranici Koronavirus.hr.