Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

NA MOLBU GRADONAČELNIKA, RADNICI ADRIACHEMA ODBLOKIRALI CESTU

thumb_IMG_3729Više od stotinu radnika Adriachema u petak, 5. veljače, okupilo se na prosvjedu u krugu tvornice, a zatim su nakratko zaustavili promet na Kaštelanskoj cesti, na križanju, nedaleko od tvornice.

Na poziv sindikalnih čelnika, na mjesto događaja odmah je došao i gradonačelnik Kaštela Josip Berket, koji je zamolio radnike da prekinu prosvjed te da se okupe kako bi s njima razgovarao o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli. Radnici su poslušali molbu i odmah prestali prosvjednu šetnju pješačkim prijelazima, te omogućili neometano odvijanje prometa.Gradonačelnik Berket je pojasnio kako nije mogao doći na prosvjedni skup u krug tvornice jer je upravo u to vrijeme gostovao u emisiji Radio Splita, gdje je jedna od tema bila upravo Adriachem. – Lagat ću vam ako kažem da mogu riješiti vaš problem, ali vam zato mogu otvoreno kazati što Grad može za vas napraviti, a što ne bismo smjeli napraviti kako ne biste bili u još goroj situaciji. Sa sindikatima smo zauzeli zajednički stav, a to je da se vlasnik mora odlučiti što će s Adriachemom jer je ovakva situacija najgora. Grad Kaštela je prvi zainteresiran da se to riješi jer vi živite u ovom Gradu. Na zahtjev sindikata spremni smo da se veliki dio ili sve prenamijeni iz industrijske zone u obrtničko-poslovnu. Predstavnike Vlade i Fonda pozvali smo na tematsku sjednicu Gradskog vijeća, neka jasno kažu vijećnicima što oni zapravo s Adriachemom namjeravaju napraviti – kazao je gradonačelnik Berket i naglasio kako je Adriachem na ime komunalne naknade Gradu dužan oko 15 milijuna kuna. – Stavit ćemo na Gradsko vijeće i nemam ništa protiv toga da se Grad odrekne tih novaca ako će to dobiti radnici kada netko kupi tvornicu. No, moram kazati kako se nemam pravo odreći 15 milijuna kuna da bi netko tvornicu kupio jeftinije. Kada bi cijeli vaš problem mogao riješiti taj novac to bi bilo najjednostavnije, nitko u Gradskom vijeću ne bi digao ruku protiv toga – otvoreno je kazao gradonačelnik Berket okupljenim radnicima Adriachema, naglsivši kako je to rekao i prije tri mjeseca. Zaključio je kako se Vlada i Fond za privatizaciju konačno moraju odlučiti što će biti s Adriachemom, te je naglasio kako su različiti problemi u Željezari i Kaštelanskim staklenicima.

IMG_3714

Sindikalista Ozren Matijašević kazao je kako je to prva sindikalna akcija u Adriachemu, te pozvao radnike da nastave s akcijama jer će se odgovorni tek tako prisiliti na odluku. – Očekujem vas najmanje ovoliko u Zagrebu kada se dogovorimo za akciju – kazao je Matijašević i zaradio pljesak odobrenja okupljenih radnika. Jozo Stipanović zamolio je medije da učinu uslugu zaposlenima i sindikalnim vođama kod organizacije budućih akcija, a, kako je naglasio, do toga bi uskoro moglo doći. Jozo Marić pozvao je sve radnike da neizostavno dođu u ponedjeljak ujutro u tvornicu. - Tko bude protiv ovih sindikalnih akcija, tko ne bude dolazio, istjerat ćemo ga iz tvornice. Svaki ćemo se ponedjeljak u 8 sati naći u tvornici kako bismo se dogovorili kako dalje voditi sindikalen akcije. Pozovite i one koji danas nisu došli kako bismo se dogovoreili – kazao je Marić i zahvalio gradonačelniku Berketu što je došao na skup.