Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u radnom posjetu Kaštelima

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za svoj prvi službeni radni posjet odabrala je Kaštela. Ove nedjelje najprije je posjetila Udrugu sveti Jeronim u Kaštel Gomilici gdje su je dočekali predstavnici Grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i njegovom zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić, saborskim zastupnikom Antom Sanaderom te predstavnicima udruge.

Gradonačelnik Ivanović upoznao je ministricu s najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku koji govore da su se Kaštela smjestila na drugo mjesto u Republici Hrvatskoj među gradovima po prirodnom prirastu stanovništva čemu su, između ostalog, doprinijele i brojne demografske mjere koje se provode na lokalnoj razini

- Još 2017. godine bili smo na trećem mjestu, a podaci za 2018. pokazuju da su Kaštela zasjela na drugo mjesto po prirodnom prirastu stanovništva. Nadam se da su i naše mjere koje smo donijeli u protekle dvije godine utjecale na povećanje broja rođene djece tako da i dalje nastavljamo tim tempom. Naravno to podrazumijeva brigu i o najpotrebnijima, prvenstveno prema beskućnicima i starijim osobama o kojima skrbi Udruga sveti Jeronim provodeći različite programe – kazao je gradonačelnik Ivanović koji je prije 16 godina osnovao spomenutu udrugu.

Predsjednik Udruge sveti Jeronim Srećko Radan naglasio je da udruga provodi programe poput pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, vodi prenoćište za beskućnike, program „Dan po dan do socijalne uključenosti“ u suradnji s ministarstvom, dnevni boravak za starije osobe, rad s djecom kroz dramske i likovne radionice, te kulturno – umjetnički amaterizam, odnosno klapu Sveti Jeronim. Nedavno je udruga dobila još jedan natječaj „Za uspjeh nije nikad kasno“ gdje će kroz dnevne radionice korisnici prenoćišta imati odgovarajuće osposobljavanje za neka zanimanja poput pomoćnih kuhara ili slikara.

Ministrica Vesna Bedeković zahvalila je gradonačelniku na provedbi brojnih demografskih mjera i čestitala Udruzi sveti Jeronim na prošlogodišnjoj državnoj nagradi ministarstva koju su primili za svoj humanitarni rad

- Ova udruga bavi se provedbom čitave lepeze različitih usluga koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života svih onih koji su u potrebi zbog čega ministarstvo sufinancira rad udruge sveti Jeronim kroz trogodišnji ugovor na godišnjoj razini u iznosu od 160 tisuća kuna, a dodatnim iznosom sufinanciraju se programi dnevnog boravka i vođenja prenoćišta za beskućnike. Osobito me veseli što sam za svoj prvi službeni posjet odabrala grad koji se nalazi na drugom mjestu po prirodnom prirastu što je dokaz da ministarstvo demografije, mladih i socijalne politike ima jako puno dobrih projekata i aktivnosti koje će osnaživati ostanak mladih obitelji u Hrvatskoj – kazala je ministrica Bedeković koja je na kraju posjeta zapjevala zajedno s gradonačelnikom i klapom Sveti Jeronim te razgovarala s korisnicima programa udruge.

U pratnji predstavnika Grada Kaštela i državne tajnice Marije Pletikosa, ministrica se zatim uputila u Centar za rehabilitaciju „MIR“ u Rudinama. Riječ je o javnoj ustanovi socijalne skrbi koja smještajno i rehabilitacijski zbrinjava osobe (djecu, mladež i odrasle) s intelektualnim teškoćama  i pridruženim smetnjama. Suzana Blažević iz Centra Mir upoznala je ministricu s različitim aktivnostima i programima koje centar provodi, a na kraju svog posjeta Kaštelima ministrica je obišla stambeno naselje u kojem korisnici žive po modelu obiteljske zajednice.