Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

KRALJICA MORA U KAŠTELIMA

kraljica_mora_jedr_241284S1Prvi školski brod Kraljica mora uplovit će u subotu, 17. travnja, u 14 sati, u porat u Kaštel Starom, gdje će ga, uz prigodnu svečanost, dočekati gradonačelnik Josip Berket sa suradnicima, a dolazak je najavio i državni tajnik za more, kap Mario Babić.

Prigoda je to da se i zainteresirani građani Kaštela upoznaju s novoizgrađenim školskim jedrenjakom, zbog čega će se omogućiti razgledavanje broda. Prigodni program na rivi priredit će Narodna glazba Zrinski i KUD Zaninović, a članovi PŠK Srdele pobrinut će se za riblju zakusku na rivi.

Inače, novi jedrenjak Kraljica mora, izgrađen je u brodogradilištu “Montmontaža - Greben” u Veloj Luci, a vrijednost broda iznosi 37 milijuna kuna, može primiti 28 učenika ili studenata, četiri profesora, te sedam članova posade.

Hrvatska Vlada je 2007. god.prihvatila program financiranja gradnje i korištenja školskog broda, zbog sve vece potrebe hrvatskih brodara za časnicima, koji se školuju u pomorskim školama i fakultetima.

Riječ je o motornom jedrenjaku s dva jarbola, duljine 35 metra, širine 8,55 m, gaza 2,65 m. Brod je namijenjen za izobrazbu učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, ima 298 bruto tona i ostvarivat će brzinu od 6, odnosno 11 čvorova, ovisno o tome plovi li na jedra ili s motorom.