Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Koncertom Vanne i projekcijom ljubavnih filmova započinje „Legenda o Miljenku i Dobrili“

Ovogodišnja organizacija „Legende o Miljenku i Dobrili“ skraćenog je sadržaja, no ipak se nastavlja tradicija dana posvećenih kaštelanskom ljubavnom paru.
Verona ima Romea i Juliju, a Kaštela Miljenka i Dobrilu, romantičnu legendu o nesretnoj ljubavi dvoje mladih po kojoj je napisan roman, opera i drama. Kazališna predstava „Legenda o Miljenku i Dobrili“ nastala po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina dogodila u Kaštel Lukšiću, napravljen je prema romanu Marka pl. Kažotića i po scenariju Dinka Morovića prvi puta je izvedena 1954. godine. Operu „Miljenko i Dobrila“ skladao je Milivoj Koludrović prema romanu Marka Kažotića, a za operu je napisao libreto što je rijetkost za skladatelje tog doba. Na preporuku skladatelja Jakova Gotovca izvedena je prvi puta u HNK u Splitu 1952. godine.
Od 7. do 9. kolovoza organizirani su filmski i glazbeni programi, sve u duhu ljubavi. Ovo ljeto dani Miljenka i Dobrile održat će se u Kaštel Kambelovcu, na Brcu. Riječ je o dvije filmske večeri te koncertnoj priredbi „Dobriline glazbene večeri“ na kojima nastupa Vanna, a domaćice su tradicionalno ŽK Neverin.

- Iskreno se veselim koncertu povodom glazbene manifestacije večeri Miljenka i Dobrile. Osim što je u pitanju jako lijepa tradicija u znak sjećanja na dirljivu ljubavnu priču, veselim se koncertu i sviranju sa svojim pratećim sastavom nakon dugo vremena. Zbog svima nam znanih razloga, otkazani su mi brojni koncerti koji su se trebali održati u lipnju i srpnju, od Krka, Svetvinčenata, Brača, Šibenika, Rabca, do Gornje Stubice tako da je Kaštel Kambelovac, nadam se, novi početak. Dat ćemo sve od sebe 8.8. i vjerujem kako će publika biti jako zadovoljna – kazala je Ivana Vrdoljak Vanna.

7. i 9. kolovoza 2020. – “Romantika pod zvijezdama” – projekcija ljubavnih filmova
Petak započinjemo projekcijom snimke predstave Legenda o Miljenku i Dobrili iz 2019. godine u 21 sat. U 22 sata prikazuje se filmski klasik Titanic. U nedjelju se prikazuju filmovi: Greška u našim zvijezdama (u 21 sat), Netko poput tebe (u 22.30). Ulaz je besplatan.


8. kolovoza 2020. – „Dobriline glazbene večeri“,
- Brce, Kaštel Kambelovac 21.00 sat
Ljetna glazbena poslastica u Dobrilinu čast, je koncert koji se već petu godinu za
redom očekuje s nestrpljenjem. Nakon legendarne Radojke Šverko, Zorice Kondže i
sestara Husar, Zdenke Kovačiček, ovogodišnju Dobrilinu večer svojim će glasom
uveličati Vanna i ženska klapa Neverin. Ovu večer počinjemo snimkom promotivnog turističkog filma Kaštela – Seven reasons to visit with Miljenko & Dobrila.
Voditeljica programa je Marijana Vulas. Ulaz je besplatan. Za sve gledatelje koji ostaju kod kuće bit će omogućen live stream prijenos koncerta.

Obzirom na uvjete organiziranja javnih događanja koji se mijenjaju iz dana u dan, mole se posjetitelji da prate upute HZJZ i poštuju ih prilikom dolaska na programe.

Svi posjetitelji koji su boravili u inozemstvu posljednjih 14 dana, bez obzira na državljanstvo, ne smiju ući u publiku bez potvrde da su negativni na Covid -19, ne starije od 48 sati.

Ostale gledatelje molimo da se ranije upute na mjesto zbivanja kako bi ih lakše rasporedili pazeći na distancu te kako bi zabilježili njihove podatke na ulazu. Dezinfekcija i distanca su obavezne, maska je preporuka svima koji bolesni mimo koronavirusa.
Koncert će biti emitiran na videozidu tako da nema potrebe za stvaranjem gužvi.

Dodatne turističke atrakcije:
Stopama Miljenka i Dobrile - promotivna besplatna turistička tura 6., 7., 8. i 9. kolovoza 2020. s polaskom u 19:00 sati ispred kaštela Vitturi.
Prijave: TZG Kaštela, tel. +385 21 227 933, mail: info@kastela-info.hr
Tijekom trajanja manifestacije crkvica sv. Ivana u Kaštel Lukšiću u kojoj se nalazi grob Miljenka i Dobrile bit će otvorena za posjetitelje u večernjim satima, od 18-21 sat od 1. do 9. kolovoza 2020.
Organizatori: TZG Kašt