Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina - zaštićeni spomenik prirode“

Šestu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2023.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Spltsko – dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime („Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju.

Turistička zajednica grada Kaštela  će  19.10.2023.g. (četvrtak) u 1300 sati u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Rušinac upriličit gastro užitak -  tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Bit će također i kušanje  proizvoda od masline, usoljenih maslina i čaj od lista 1500 godina stare masline. Doprinos ove manifestacije je upravo na tragu strategije Turističke zajednice grada Kaštela da se  turistima ponudi dodatni kulturno – gastro sadržaj van glavne turističke sezone. Ovim projektom TZG Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice Županije SD uključila u „Mjesec  hrvatskog turizma“, projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana

Kolonija će trajati četiri dana u vremenu od 1000 do 1600 sata i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Hrvatski kipari, izrađivat će skulpture od grana 1500 godina stare masline koja raste u Kaštel Štafiliu, jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. U isto vrijeme slikari stvarat će svoja djela na temu masline. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan.

Više informacija:

Koordinator: Željka Perdić, 091 255 1400