Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštelima više od 2 milijuna kuna za uređenje ljetne pozornice u Kaštel Kambelovcu

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić donio je Odluku o financiranju ITU strateškog projekta „Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split“ kojom se osigurava bespovratnih 27,8 milijuna kuna iz ITU mehanizma. 


Projektom će se revitalizirati kulturna baština s ciljem osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na 8 različitih lokacija. Izgradnja, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica, popratnih objekata i sadržaja za kulturno turističku namjenu će se provoditi na slijedećim lokacijama u gradovima Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.

Gradu Kaštela dodijeljeno je bespovratno nešto više od 2 milijuna kuna za uređenje ljetne pozornice u parku u Kaštel Kambelovcu, dok je ukupna vrijednost projekta 3 milijuna kuna.

Cilj projekta je pridonošenje podizanju  kvalitete  života građana i promicanju razvoja kulture na području Kaštela. Projektom će se urediti zapuštena i devastirana javna površina koja će dobiti nove sadržaje koji su po mjeri stanovnika grada.

Park je smješten između dvije kolno-pješačke prometnice u samom centru naselja. U cilju otvaranja i dostupnosti  s obje strane planirani  su reprezentativni ulazi. Između ova dva ulaza formirat će se glavna staza- put kroz park, dok će se na ostaloj površini urediti primjereni  sadržaji kako bi se park „oživio“ te postao mjesto okupljanja građana svih dobnih skupina. Uz infrastrukturno opremanje te postavljanje rasvjete na cijeloj površini parka obnoviti će se i zeleni fond uklanjanjem starih stabala i grmlja te sadnjom novog primjerenog bilja.

U parku su predviđeni sljedeći sadržaji: tihi perivoj, igra djece, pozornica na otvorenom i široki travnjak kao prostor za igre na travi i masovna okupljanja, te zaštitno zelenilo. Pješačka komunikacija koje se provlači između  ovih  sadržaja povezuje park u jedinstvenu cjelinu pružajući korisniku osjećaj raznolikosti i zadovoljstava. Ljetna pozornica koja se nalazi u parku omogućiti će održavanje manjih koncerata i drugih kulturno umjetničkih događaja čime će parko dobiti još jednu dimenziju korištenja.

Kako bi se omogućio pristup osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti na oba ulaza će se postaviti pješačke rampe koje će ujedno omogućiti i roditeljima sa malom djecom jednostavniji ulaz u park.